Здраве чрез храната ни: повече за киноата

Киноа се консумира в продължение на хиляди години в Южна Америка и само преди няколко години стана популярна в целия свят и достигна статут на "суперхрана".

 

Ето няколко полезни факта за тази храна, които допринесоха за модата:

  

 

  • Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и стимулира метаболизма.

 

  • Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.

 

  • Тя има високото съдържание на протеини, витамин B и Е, фосфор, манган, цинк, желязо, магнезий и фибри.

 

  • Tя е почти най-добрият заместител на месото.

 

  • Съдържа голямо количество калций, който е доста по-добре усвоим от организма, отколкото този в прясното мляко.

 

  • В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.

 

  • Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат, което я превръща в добро съчетание за други храни.

 

  • Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие.

 

 

Съвет: Ако включиш киноата в менюто си, то без проблем тя може да измести ориза и булгура във всяка рецепта.

 

Опитай да приготвиш хляб или хлебни изделия, да я добавиш в супа (вместо фиде или ориз) и дори десерти.

 

Виж идея за салата с леща и киноа>