7 здравословни храни за есента


Всеки сезон идва с аромата и вкуса на сезонните храни. Ето кои са са в топ 7 през есента:

1. Ябълки

Изразът “По една ябълка дневно...” винаги завършва положително. Оказва се, че в кората на ябълките се съдържа веществото кверцетин, което е силен антиоксидант. Не белете ябълките! Освен кверцетин, ябълките допринасят и с витамин С, калций и фолиева киселина.

2. Тиква

Тиквата е добър източник на витамин А под формата на бета каротин и калий.

3. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле зъдържа повече витамин С от портокалите плюс витамин К, калций и фолиева киселина.

4. Къдраво зеле

Къдравото челе съдържа повече витамин К от всеки друг зеленчук. Освен това съдържа и бета каротин, който се грижи за имунната система.

5. Кестени

Кестените са богати на витамин В6, който подсилва имунната система и се грижи за кожата. Също така съдържат и фибри, които помагат да се засищате по-лесно и да ядете по-малко.

6. Нар

Нарът е богат на антиоксиданти и танини, които поддържат ниско ниво на холестерол и се грижат за сърцето. Като добавка в нара има и фибри.

7. Ряпа

Ряпата е чудесен източник на витамин А, който се грижи за зрението и костите. Освен това съдържат и витамин С, витамин К, фолиева киселина и калций.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

7 чудесни здравословни храни

Как да пазаруваме здравословно

5 храни, които да добавите към менюто си