Бирата и лятото

Няма нищо по-разхлаждащо за един мъж (пък дори и жена) от една студена бира през летните горещи месеци. Подготвили сме ви в следващите редове някои от най-големите ползи от консумацията на бира по време на топлите месеци.


И така. Някои проучвания показват, че бирата, консумирана в умерени количества, може да бъде полезна за вашето здраве. Ето осем причини защо това е така.


1. Бирата е по-питателна от другите алкохолни напитки


Чуваме много за изобилието от антиоксиданти във виното, но бирата има точно толкова, колкото любимо гроздово питие. Специфичните антиоксиданти обаче са различни, тъй като флавоноидите в ечемика и хмела са различни от тези в гроздето, но антиоксидантите са нещо добро. Бирата също е с по-високо съдържание от виното на протеини и витамин В. Още повече, че бирата съдържа желязо, калций, фосфати и дори фибри.


2. Бирата може да ви помогне да защитите сърцето си.


Проучванията показват, че умереното пиене на бира може да ви помогне да не страдате от болно сърце, както и от сърдечни пристъпи, инсулти или сърдечни заболявания. Всъщност проучванията, оценяващи относителните ползи от виното спрямо бирата и спрямо другите спиртни напитки, показват, че умерената консумация на всяка алкохолна напитка е свързана с по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания.


3. Бирата помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.


Пиенето на бира би могло да намали риска от развитие на камъни в бъбреците. Според скорошно проучване мъжете и жените, които пият умерено количество бира, намаляват риска от образуване на камък в бъбреците си с 41%. Бирата, която съдържа много хмел, например е богата на фитохимикали, подобряващи здравето на бъбреците.


4. Бирата понижава лошия холестерол.


Разтворимите фибри в бирата могат да помогнат за намаляване на LDL или т.н. "лош" холестерол. Увеличаването на приема на разтворими фибри има множество ползи за здравето, включително насърчаване на здравословни нива на кръвната захар и холестерола в кръвта. Въпреки това, тъй като алкохолът пречи на способността на организма да абсорбира витамини и минерали, той също може да намали способността на организма да изгаря складираните мазнини.

 

 

5. Бирата укрепва костите ви.


Поради високото си съдържание на силиций бирата може да помогне за изграждането на по-здрави кости. Диетичният силиций в разтворимата форма на ортосилициева киселина (OSA) може да бъде важен за растежа и развитието на костите и съединителната тъкан и да помогне за намаляване на риска от остеопороза, заболяване на изтъняване на костите.


6. Бирата помага за намаляване на стреса.


Изследователите установиха, че две чаши бира на ден могат да намалят свързания с работата стрес или тревожност. Рутинното обръщане към алкохол, за да се справите със стреса, може да причини повече вреда, отколкото полза. Алкохолът обаче може да помогне за намаляване на стреса временно, в дългосрочен план обаче той може да допринесе за чувството на депресия и тревожност, което затруднява справянето със стреса.


7. Бирата може да помогне за подобряване на паметта.


Хмелът има тайна съставка, която може да помогне за подобряване на когнитивната функция - Ксантохумол. Това е флавоноид, който помага да се забави процеса на разграждане на паметта. Химикалът може да помогне за защита на мозъчните клетки от окислителни увреждания, свързани с деменция.


8. Бирата подпомага когнитивните функции.


При лица на средна възраст нарастващите нива на консумация на алкохол са свързани с по-добра когнитивна функция. Тези констатации не предполагат, че насърчаваме повишената консумация на алкохол, но е доказано, че умерената консумация на алкохол повишава когнитивните функции.


Какво трябва да знаете?


Ползите от умерената консумация на алкохол обикновено не са одобрени от лекарите поради опасения, че много от потребителите могат да приемат всяко съобщение като разрешителен за прекаляване с пиенето. Съветваме ви да говорете с Вашия лекар за здравето си и дали бихте могли и в какви количества да употребявате алкохол. Обилното пиене на алкохолни напитки все пак може да доведе и до редица сериозни заболявания като цироза, фетален алкохолен синдром, хипертония, недохранване и панкреатит.


Любопитно: Как се прави домашна бира?


Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят сами бира. Това лесно може да се направи, ако разполагате със зърна – пшенични, ечемичени или ръжени, хмел, бирена мая. Първо трябва да подготвите зърната. Какви ще бъдат те – ръж, ечемик или пшеница – зависи само от вашите предпочитания. Можете да смесите ръж с овес. След като зърната вече са избрани, те се слагат в дълбок съд и се заливат със студена вода. Трябва да изчакате няколко дни, докато покълнат, да излеете излишната вода от съда и получавате основата за вашата домашна бира.
След това добавете вода към покълналите зърна. Кипнете вода, охладете я до шестдесет градуса и я добавете към зърната. Разбъркайте добре, покрийте с капак и оставете да се вари на бавен огън няколко часа. Добавете в съда на печката и хмел. След това охладете получената течност и я оставете непокрита, за да се насити с кислород. Прецедете.


Технологията на домашна бира


Добавете бирената мая – тя спомага за това бирата да е бира, тъй като я превръща в алкохолна напитка. Времето за ферментация е около две седмици. През първата седмица трябва да осигурите място за вашата бира, където да не е изложена на повече от петнадесет градуса температура. През втората седмица е добре да прелеете бирата в дървено буренце. Но не всеки има буре вкъщи, затова можете да улесните и опростите процеса. За целта ще ви трябват 2.5 килограма покълнали зърна, 5 литра вода, 3 чаши хмел, половин чаена лъжичка сол, 50 грама суха бирена мая и 100 милилитра захарен сироп. Той се прави от 100 милилитра вода и 50 грама захар, които се сваряват, докато не се посгъсти сиропът.


Зърната се смесват с водата, варят се около два часа и се добавя хмелът. Вари се още половин час, прецежда се и се охлажда до 40 градуса. Добавете бирената мая, солта и захарния сироп, разбъркайте и оставете на хладно за пет часа. Разлейте бирата в бутилки и оставете без капачки, а след едно денонощие сложете капачките. След два дни вашата домашна бира може да се пие.


Малко история


Бирата е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на 10 хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури, а първите писмени свидетелства са от следващото хилядолетие в Древен Египет и Месопотамия. Първите преки химически свидетелства за наличие на бира датират от средата на 4 хилядолетие пр.н.е. и са открити при разкопките на Годин тепе в Иран. Някои археолози дори търсят връзка между появата на бирата и самата възможност за възникване на цивилизация.


Тъй като почти всеки материал, съдържащ въглехидрати, главно захар или нишесте, може да премине през естествен процес на ферментация, вероятно напитки, подобни на бирата, са приготвяни от много култури по целия свят. Ранните шумерски текстове съдържат препратки към бирата, а химнът, посветен на шумерската богиня Нинкаси, служи едновременно за молитва и като метод за запомняне на рецептата за производство на бира, която по този начин предавана от поколение на поколение. През 6 хилядолетие пр.н.е. в Китай се произвежда оризова бира. В табличките от Ебла, писани в средата на 3 хилядолетие пр.н.е. в Сирия, се изброяват различни видове бира, произвеждани в града, включително един, който носи неговото име. През 3 хилядолетие пр.н.е. бирата вече е широко разпространена и в Европа.


Ранните видове бира, макар и да се произвеждат по сходен начин, силно се различават по своите качества от масовите съвременни бири. Често те съдържат различни добавки, като плодове, мед, подправки и дори билки с наркотично действие. Хмелът, основен компонент на съвременната бира, започва да се използва сравнително късно, като е споменат за пръв път в Европа от един каролингски абат около 822 година[20] и отново от Хилдегард от Бинген през 1067 година. Хмелът става все по-популярен и през 1516 година в Бавария е приет закон, според който бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц.


Традиционно бирата се произвежда главно в домашни условия. През 7 век в Европа някои манастири започват да произвеждат бира с цел продажба, а по-късно и в градовете се появяват специализирани занаятчии-пивовари. През 19 век Индустриалната революция променя изцяло производството на бира, като занаятчийските методи са изоставени, а домашното производство почти изчезва до края на века. Използването на хидрометрите и термометрите също променя пивоварната технология, давайки възможност за по-добър контрол върху процеса и за по-устойчиви резултати. Изчезването на домашното пивоварство до голяма степен се дължи и на данъчното облагане и задължителните регулации в сектора. Известно облекчаване на законовите изисквания, например във Великобритания през 1963, Австралия през 1972 и Съединените щати през 1979 година, дава възможност домашното пивоварство да се възроди като популярно хоби.


Днес производството на бира е важен клон на промишлеността в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители – от бирарии, сервиращи собствена продукция, до предприятия с регионално значение. През 2006 година производството на бира в света е над 133 милиарда литра на стойност 284,5 милиарда долара.
 

 За любителите на бирата - ТУК