Топ 5 богати на калций храни


Калцият е необходим на костите и зъбите, освен това участва в регулирането на кръвното налягане.

1. Кисело мляко

Безспорно, киселото мляко е сред най-добрите източници на калций. В 250 мл кисело мляко има 425 мг калций при това с много малко калории. Млякото може да се смесва с плодове, зърнени закуски, леки ястия.

2. Прясно мляко

Не случайно, една от най-подходящите храни за децата е млякото. И не случайно казват, че е полезно за зъбите. В 250 мл има 300 мг калций. Като пълномасленото съдържа по-малко калций от нискомасленото.

3. Сирене

Сиренето съдържа количество калций почти колкото киселото мляко. По-добре, обаче не го яжте върху пица, а в салата или с плодове.

4. Соя

Соевото мляко и сиренето тофу съдържат завидно количество калций. Достатъчно, дори да замените “истинските” мляко и сирене.

5. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни съдържат редица полезни за здравето съставки, сред които е и калцият. Не ги пропускайте в ежедневното си меню.

Други храни, от които можете да си набавяте калций са зелените зеленчуци, меласата, сардините и сьомгата. Достатъчно голям избор от храни, които можете да включвате ежедневно в менюто си, за да си набавяте нужното на вашето тяло количество калций.
SuperMag
Снимка: Flickr
Още по темата:

Богати на цинк храни

Топ 5 богати на фибри храни