7 развенчани мита за храненето


Има някои „правила” за храненето, които често повтаряме като мантри за здраве и отслабване. Оказва се, че някои от тях са абсолютни митове, които времето и науката развенчават. Ето 10 такива мита:

1. Всички мазнини са лоши

Когато казваме „мазнини” обикновено си представяме нездравословно хранене, висок холестерол и напълняване. Това е вярно само за някои мазнини, като транс-мазнините, например. Но от друга страна съществуват и такива като мононенаситените мазнини и омега-3 мастните киселини, които не само че са полезни, но и са нужни на тялото, за да се справя с проблеми като сърдечни заболявания и диабет.

2. Някои храни горят калории

Много популярна е теорията за негативните калории на храни, чието усвояване изразходва повече калории, отколкото те самите притежават. Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни проблеми доказва, че тази теория е измислица. Не можете да отслабвате само благодарение на такива храни. Единствените храни, които имат подобен ефект са такива, съдържащи кофеин, благодарение на който ускоряват метаболизма.

3. Яйцата причиняват висок холестерол

Смята се, че яйцата повишават нивото на лошия холестерол. Повечето хора, обаче не знаят, че холестерола в яйцата почти няма отношение към нивото на холестерол при хората.

4. Повече фибри винаги е по-добре

Фибрите са незаменим съюзник при отслабване и здравословно хранене, но не бива да се прекалява. Не знаехте ли? Прекаляването с фибри може да доведе до подуване и стомашни газове, затова и фибрите, като всичко друго – с мярка.

5. Кофеинът е вреден

Кофеинът в големи дози наистина е вреден за здравето. Но от друга страна, сутрешната чаша кафе дава енергия на тялото и ускорява метаболизма.

6. Нощното хранене ще ви направи дебели

Не нощното хранене ще ви направи дебели, а яденето на повече, отколкото е нужно. Няма значение по кое време на денонощието ядете, а колко калории приемате и колко калории изразходвате.

7. Червените меса са вредни за здравето

Червеното месо се свързва с риска от рак, сърдечни проблеми и инфаркт. Всъщност червеното месо може да се съчетае благоприятно с умерен режим на хранене, стига да е без тлъстини. Така червеното месо набавя полезно количество цинк, желязо и протеини.
Supermag.bg
Снимка: sxc.hu
Вижте още:

7 храни, които стимулират метаболизма

10 диетични храни за пролетта

7 висококалорични храни

8 храни, които подсилват имунната система