Десет хранителни съставки, които ще ни поддържат свежи и хидратирани през лятото



Лятото е вече факт и макар че понякога то донася непоносими жеги, безспорно това е времето в годината, когато на пазара има най-голямо разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци.
Лятната ни диета е от огромно значение за нашето здраве, тъй като от това с какво се храним през горещите месеци зависи здравословния воден баланс в организма ни. Как ще изглежда кожата ни, доколко ще се изпотяваме, какви ще бъдат кръвното ни налягане и цялостния ни тонус, всички тези аспекти зависят от това какви плодове и зеленчуци ще приемаме.
Преди да започнем с предложения за най-добрите попълнения в лятното меню, добре е да разясним защо яденето на сезонни плодове е толкова съществено за организма.
Както повечето био храни, така и сезонните плодове и зеленчуци, се отличават с това, че не са генно модифицирани и са отгледани в естествения инхабитат. Сезонните плодове имат много по-висока концентрация на витамини, минерали и плодова захар, които са от съществена важност за организма. Освен това пазарувайки хранителни продукти на местни производители, не само си осигурявате по-добро качество, но и подкрепяте местната икономика.

Ето ги и нашите предложения за ултра здравословно лятно меню:

1. Краставици

Доказано нарязаните и настъргани краставици, имат потенциала да направят Вашата коса и нокти по-лъскави и здрави. Освен че имат високо съдържание на вода, краставиците са богати и на силикон и сяра, които стимулират растежа на косата и ноктите и по-здравия им вид. Можете да се насладите на този зеленчук в неограничени количества, той е абсолютно некалоричен и е ценен източник на хидратация през лятото.

2. Целина

Дъвченето на целина е източник на вещества, които ни помагат да подобрим водния баланс в организма. Съдържанието на фенолни киселини в нея релаксира мускулите около кръвоносните ни съдове. Сами можете да си представите от каква важност е това за доброто ни кръвно налягане през лятото. В случай, че не обичате вкуса на този зеленчук, добавете го към порция хумус. Така дори и най-върлите врагове на целината я похапват с удоволствие.

3. Динята

Няма как да я пропуснем! Освен с голямото количество течност, което съдържа, динята е популярен плод през лятото, тъй като помага на кожата да се възстанови след слънчеви изгаряния. Този плод е богат на витамин А и С, които фактически помагат на кожата сама да се предпази от слънчевите лъчи и освен това има толкова ниско съдържание на захар, че шансът да напълнеете от диня е нулев. В случаи, че не искате се измъчвате разнасяйки огромна диня под ръка, обърнете се към специализираните сайтове за доставка на плодове.

4. Тиквички

Това е чудесен зеленчук, чиито полезни съставки търпят термична обработка. Сто грама тиквички съдържат едва 20 калории, освен това в тях няма наситени мазнини нито холестерол. В същото време те доставят на организма калий, фибри, витамин В, които помагат на тялото да преработи мазнините и протеините. Друг любопитен факт за тиквичките според Хартли е, че те предпазват очите от образуването на катаракти, тъй като играят ролята на антиоксиданти, които подобряват кръвоносните съдове на очите.

5. Спанак

По някаква причина у нас хората го консумират предимно в обработено състояние. Спанакът е чудесен източник на витамини, фибри и антиоксиданти и стига да е ситно накълцан той не би следвало да представлява проблем за храносмилателната система. Все по-често присъства във фюжън суши рецептите, а напоследък се предлага в редица ресторанти под формата на салата ягоди и чия. Не го подценявайте!

6. Бадеми

Винаги когато изпитате нужда да хапнете нещо хрупкаво и засищащо, вместо да посягате към крекерите и чипса, заложете на бадемите. Противно на представите на много хора, бадемът е растение, което е култивирано без никакъв проблем у нас. Бадемите са богати на калций, витамин Е, фолиева киселина и съставките им предотвратяват диабет както и кардиологични заболявания. Освен това съдържат и феноменално количество калций.

7. Горски плодове

Ягоди, малини, касис, къпини, боровинки и други. Всички горски плодове са богати на фибри, витамин С и минерали. Имат противо-ракови, анти-вирусни и анти-бактериални агенти. Според Хартли боровинките съдържат най-силния антиоксидант срещу рака. Огледайте се в магазините, в Западна Европа, ще забележите, че този тип плодове се продават в много малък грамаж, само като био-продукт и цените им са по-високи от тези на всички останали плодове и зеленчуци. Освен че са трудни за култивиране, те имат уникален хранителен състав и са предпочитани на вкус от повечето хора. Редно е да се възползваме от възможността, която местният климат ни предлага. Добавени към киселото мляко на закуска тези плодове ще Ви помогнат да преминете през жегите с тонус.

8. Царевица

Не се подлъгвайте по слуховете, че е калорична, а дори и да е, тя съдържа безценни фибри, които укрепват храносмилателната система. Не се ограничавайте само с варена царевица, тя има уникален вкус и печена на грил.

9. Череши

Черешите са богати на естествен мелатонин. Това е хормонът, който помага на съзнанието да регулира съня. Мелатонинът успокоява нервната система и намалява раздразненията. Освен това черешите са богати на фибри, които ще Ви помогнат да влезете във форма.

10. Праскови

Прасковите заедно със сливите и нектарините са известни с това, че удължават продължителността на живота. Те съдържат вещества, които регулират самите гени, определящи склонността ни към напълняване, диабет, заболявания на кръвоносните съдове и възпаления.




Снимка: Freeimages.com