Пет причини защо яйцата са полезни за децата

Ако сте родители вие със сигурност желаете най-доброто за своите деца. Искрено желаете те да се справят добре в училище, да намерят своя житейски път и преди всичко друго – да бъдат щастливи. Един от най-добрите начини, с който родителите помагат на своите деца е като ги хранят с вкусна и питателна храна, пише eggfarmers.ca. Ако желаете и вие децата ви да имат енергията, от която се нуждаят, за да се учат добре, да растат здрави и да успеят в живота си, то яйцата могат да помогнат много в това направление. Ето и сега пет причини, поради които яйцата могат да помогнат на детето ви да бъде всичко това, което иска и може, благодарение на храната.

 

 

 

1. Здрав мозък


Изследвания са установили, че бременните и кърмачките, които се хранят с повече яйца, са по-склонни да отговорят на нуждата на своето дете от хранителното вещество холин. Той подпомага части на мозъка, които са важни за ученето и паметта. Знаем, че бременните жени се нуждаят от повече холин. Проучване от Университета в Торонто съобщава, че 87% от жените консумират по-малко от препоръчаното количество, което е полезно за техните деца. Заключението е да не се избягват яйцата през време на бременноста, но разбира се ако сте алергични или спазвате определена хранителна диета не е препоръчително да ги консумирате.

 

2.  Здравословно порастване


Две, направени наскоро, проучвания показват, че ролята, която яйцата могат да изиграят при регулирането и подъдржането на теглото на детето е голяма. Едно от проучванията установява, че децата, които ядат на закуска яйце или храна включваща яйца, имат по-високо съдържание на протеин и съответно ядат много по-малко мазнини. Другото проучване пък установява, че хапването на яйца намалява апетита, отново пак заради високо съдържание на протеин. Закуската, която включва и яйце, увеличава засищането при децата с 32%, намалява глада с 14% и желанието за хранене с 30% в сравнение с богатата на въглехидрати храна. Също така ако детето ви има наднормено тегло за своята възраст, то яйцата могат спокойно да бъдат включени в диетата и със сигурност биха помогнали успешно. 

 

3. По-малко захар

 

Една от причините за затлъстяването, не само при децата, но и при много от възрастните е богатата на захар храна, която ежедневно консумираме. Според изнесен доклад на канадски учени, занимаващи се с храненията една от всеки пет калории, които канадците консумират, идва от захарта. Младежите пък са потрубителите, които употребяват най-много захари в своята хранителна диета. Поради това яйцата са изключително полезна храна, която не съдържа захар в себе си, но е богата на витамини и множество хранителни вещества. Освен това те могат да бъдат приготвени по толкова вкусни начини, което от своя страна пък е перфектният начин за намаляване или пълното ограничаване на приема на захар.  

 

 4. Предотвратяване на алергии

 

Яйцата са напълно подходящ здравословен избор на храна, но алергията, която яйцата причиняват може да ви попречи да им се наслаждавате за години напред, а дори и за цял живот. Въвеждането на яйцата в храненето още от ранна детска възраст може да намали шансовете за развиването на алергия към тях. Това е една от причинет, порид които най-новите тенденции за хранене на бебета, въведени от известни диетолози от Канада, препоръчват включването на яйцата в храненето на бебетата след като те започнат да консумират нормално приготвена храна. 

 

5.  Много ползи
 

От хранителна гледна точка яйцата са храна, която със сигурност ще подпогоне разстежа на детето и ще го снабди с различните важни хранителни вещества. Яйцата например са невероятен източник на желязо и са хранителен източник на протеини, мазнини, витамините A, D, E и B12, както и на по-горе споменатия холин.

Яйцата предлагат множество ползи за децата ни. Те са в основата на почти всяка здравословна диета и помагат на малчуганите да растат здрави, силни и умни. Затова направете всичко възможно, както и диетолозите препоръчват, да създадете хранителни навици у децата, посредством употребата на яйца.

 

Supermag


Вижте още:

 РЕЦЕПТИ С ЯЙЦА ЗА ДЕЦА