Категории колбаси



Сухи колбаси:
Тези колбаси се произвеждат като се сушат на специална температура. Те могат да бъдат опушени или сушени от въздуха. В някои страни ги наричат “летни колбаси” или “манастирски колбаси”.

Свежи колбаси:
В състава на тези колбаси няма консерванти. Те не се опушват, продават се сурови и трябва да се сготвят преди сервиране.

Готови за консумация, сготвени колбаси:
Тези колбаси са минали различна топлинна обработка (без опушване). Такива са много видове салами.

Опушени колбаси:
Това са леки колбаси, при чието приготвяне се използва технология на опушване. Такива са кренвиршите и някои наденички.

Сурово опушени колбаси:
Това са колбаси, които са приготвени само с опушване. Обикновено преди сервиране трябва да бъдат сготвени.

Специални колбаси:
Във всяка страна съществуват традиции по производството на местни месни колбаси. Много често рецептата се пази в тайна и тези храни са част от местния колорит.




SuperMag
Снимка: Flickr