Храни, богати на витамин С


Витамин С е необходим на имунната система защото ни предпазва от редица заболявания. Винаги е по-добре, обаче да си набавяме важните за тялото хранителни вещества чрез храната, отколкото чрез хапчета.

1. Киви

Кивито е сред най-добрите източници на витамин С и като допълнение съдържа повече калий дори от бананите.

2. Ягоди

Ягодите имат повече витамин С от портокалите. Учудвате ли се? Хубавото е, че можете да ги ядете свежи, на фреш или шейк.

3. Портокали

Когато си мислим за витамин С, се сещаме първо за портокалите. Това е резултат от една рекламна кампания, но истината е такава – портокалите са чудесен източник на витамин С. И според учените хапването на цитрусовия плод ни прави щастливи.

4. Малини

Витамин С плюс ценни фибри, това дават малинките на нашето тяло. Подобно на ягодите могат да се хапват под всякаква форма, дори замразени.

5. Домати

Изненада – доматеният сос съдържа витамин С! Освен това доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който се бори с остаряването, като предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Богати на цинк храни

Топ 5 богати на фибри храни

Топ 5 богати на калций храни

Богати на протеини храни

Богати на желязо храни