7 чудесни здравословни храни


Здравословното хранене не е само “мода”, то е отговорност към собственото тяло.

1. Домати

Доматите са богати на мощния антиоксидант ликопен, освен това намаляват риска от рак и отгоре на всичко са нискокалорични.

2. Кисело мляко

Киселото мляко е богато на калций и защитава костите и зъбите, съдържа малко калории (нискомасленото) и може да се комбинира с плодове или пълнозърнеста закуска.

3. Боровинки

Боровинките присъстват във всички класации на здравословни храни, богати са на антиоксиданти и се борят с вредни микроорганизми (в частност мокроорганизмите, които увреджат репродуктивната система).

4. Лимони

Лимоните са чудесен източник на витамин С, както и на съставките лимонен и фурокомарин, които показват добри резултати в изследванията, свързани с превенцията от ракови заболявания.

5. Джинджифил

Чаят от джинджифил има противовъзпалителни свойства. А самията джиндифил има благотворно действие при мигрена и артритни болки.

6. Леща

Лещата е богата на протеини и същевременно има ниско съдържание на мазнини. Освен това съдържа елементи, които намаляват риска от рак на гърдата.

7. Стафиди

Ако се чувствате отпаднали – хапнете стафиди! Стафидите не съдържат мазнини, но са богати на калории, затова са особено подходящи при активен начин на живот.
Supermag
Снимка: Dreamstime
Вижте още:

Най-полезните ядки

Полезните свойства на чая

10 от най-полезните зеленчуци

5 храни, които да добавите към менюто си