8 невероятни ползи за здравето от консумирането на яйца

Яйцата са част от нашата хранителна диета от хилядолетия, но все още научаваме колко полезни могат да бъдат за човешкото здраве. Заредени с хранителни вещества - някои от тях трудно могат да се получат от други хранителни източници - често се казва, че яйцата са оригиналната суперхрана поради многобройните им ползи за здравето, пише сайтът https://www.australianeggs.org.au/.Полезни ли са яйцата?

Без съмнение има много ползи от яденето на яйца всеки ден. Яйцата не само осигуряват висококачествен протеин, но също така съдържат 11 витамини и минерали, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Това означава, че те могат да допринесат много за ежедневните нужди от хранителни вещества.

Повечето протеини в едно яйце могат да бъдат намерени в белтъка, докато жълтъкът съдържа здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.

По-долу сме изброили някои от доказаните ползи за здравето от яденето на яйца.

1. Яйцата са богати на хранителни вещества

Нека започнем с това, че яйцата са богати на набор от витамини и минерали. Само едно варено яйце съдържа:
40% от дневните ви нужди от витамин D
25% от дневните ви нужди от фолиева киселина
12% от дневните ви нужди от рибофлавин (витамин В2)
20% от дневните ви нужди от селен
Яйцата съдържат и витамини А, Е, В5, В12, както и желязо, йод и фосфор.
Научете повече за хранителните ползи от яйцата днес .

2. Яйцата са с високо качество на протеини

Протеините са градивните елементи на живота и едно яйце съдържа около 6,3 грама висококачествен протеин. Основните функции на протеините в тялото са да изграждат, укрепват и възстановяват или заместват нещата, като тъканите.
Яйцата ни осигуряват много висококачествен протеин, който съдържа всички девет незаменими аминокиселини в правилните количества, необходими на организма за оптимален растеж и поддържане. Някои други храни съдържат пропорционално повече протеини от яйцата, но качеството на протеина в яйцата наистина се откроява.

3. Яйцата повишават нивата на „добрия“ холестерол

Яйцата спомагат за повишаване нивата на липопротеин с висока плътност (HDL) или „добър“ холестерол, както е известно. По-високите нива на HDL могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошият“ холестерол могат да изложат здравето на сърцето. Ястията с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини като пържени храни ще повишат нивата на LDL холестерол. За да научите повече за яйцата и холестерола, щракнете тук.

4. Яйцата са добър източник на Омега-3

Омега-3 са съкращения от омега-3 полиненаситени мастни киселини. Те са семейство от „основни мазнини“, които играят важна роля в начина на работа на нашите клетъчни мембрани. Мазната риба е един от най-известните източници и яйцата съдържат подобни видове омега-3 като тези, намиращи се в рибите.
Това прави яйцата особено полезни за хора, които избягват или не могат да ядат риба. Омега-3 мазнините са полезни за много неща, от здравето на сърцето и мозъка до защитата на очите ни.

5. Яйцата помагат при отслабване

Хранителни и гъсти източници на висококачествен протеин, яйцата са една от най-здравословните храни, които можете да ядете, когато желаете да контролирате своето тегло.
Проучванията са установили, че яденето на яйца може да ви накара да се чувствате по-добре защото:
Повишават нивата на хормон, който ви помага да се чувствате доволни след хранене
Забавят скоростта, с която храната напуска стомаха
Яденето на яйца също може да помогне за намаляване на вариациите в нивата на глюкозата, което може да има ползи за управлението на теглото.
Яйцата са пълни с висококачествен протеин, което ги прави идеални като част от много различни диетични модели, които могат да помогнат на хората да управляват теглото си.

Високите нива на ситост на яйцата водят до по-голямо чувство на удовлетворение, по-малко глад и по-ниско желание за ядене по-късно през деня, което означава, че ще бъдете по-малко склонни да посегнете към следобедната закуска.

6. Яйцата са сред най-добрите диетични източници на холин

Въпреки че много хора никога не са чували за холин, това хранително вещество играе важна роля за нашето здраве.
Холинът е от съществено значение за нормалното функциониране на клетките и е особено важен по време на бременност, за да подпомогне здравословното развитие на мозъка при бебето. За да научите повече за яйцеклетките и бременността, щракнете тук.
Яйцата са един от най-добрите хранителни източници на холин. За удобна за потребителите информация за холина в яйцата кликнете тук.

7. Яйцата съдържат антиоксиданти, които са полезни за очите

Яйцата също могат да помогнат за противодействие на дегенеративното зрение с напредване на възрастта.
Яйцата са богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, за които се смята, че играят защитна роля за намаляване на риска от някои очни заболявания, включително катаракта и дегенерация на макулата. Проучванията показват, че тези антиоксиданти се усвояват по-добре от тялото от яйца, отколкото от растителни източници.
Витамин А и омега-3 мастните киселини в яйцата също могат да предпазят очите от увреждане на ретината.

8. Яйцата помагат да се увеличи приема на хранителни вещества за здравословно стареене

Важно е за по-възрастните да обръщат по-голямо внимание на това, което ядат, за да се уверят, че получават точното количество хранителни вещества в храната.
Повишените нужди от хранителни вещества и намаляващ апетит могат да увеличат риска от дефицит на фибри, калций, витамини А, Е, С, В6, В12, фолиева киселина, желязо, магнезий и цинк. Възрастните хора, които основно стоят вкъщи, също са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин D поради липса на излагане на слънце.
Съдържащи 11 различни витамини и минерали, яйцата са лесен начин за увеличаване на приема на хранителни вещества. Те също са една от малкото храни, съдържащи витамин D, и са икономични, лесни за приготвяне и лесни за консумация.

Добри ли са яйцата за хора с диабет?

Има много спорове по темата дали е здравословно хората с диабет да ядат яйца. Това е така, защото хората с диабет средно имат по-високи нива на „лош“ (LDL) холестерол и по-високи нива на триглицериди, отколкото хората без диабет.
Ново изследване показа, че хората с преддиабет или диабет тип 2 могат да ядат до 12 яйца седмично като част от здравословната диета и това не увеличава сърдечно-съдовите рискови фактори.

Все по-често изследванията показват, че включването на яйца всеки ден може да бъде от полза за тези с диабет тип 2, особено ако заместват по-малко здравословни храни, като рафинирани зърнени храни и повишават нивата на качествен протеин в диетата. Яйцата също са нисковъглехидратна храна с много нисък гликемичен индекс.
Разбира се, важно е да запомните, че цялостните диетични модели, физическа активност и генетика влияят върху развитието на диабет тип 2 повече от всяка отделна храна.
SuperMag