Защо месото е полезно?


Свикнали сме да приемаме месото като вкусната, но вредна част от нашето ежедневно меню. Месото, обаче е не само полезно, но и необходимо на тялото. Дори вегетарианците не могат без ценните му съставки и си ги набавят от различни заместители или като хранителни добавки.

1. Протеини

Месото е чудесен източник на протеини, а протеините са важни участниците в редица функции на организма. Участват в изграждането и възстановяването на тъкани, както и в образуването на антитела, борещи се с инфекции. Протеините в месото се смятат за най-висококачествените, защото съдържат огомен брой амино киселини. Накратко, яденето на месо е важно за имунната система и възстановяването на тялото.

2. Минерали

Месото е добър източник на ценни минерали, особено желязо. Тялото се нуждае от желязо, защото то участва в образуването на хемоглобин, който от своя страна отговаря за транспортирането на кислорода от белите дробове до други части на тялото. Освен желязо от месото се набавя цинк (важен за метаболизма) и селен (обезвредява вредните химикали).

3. Витамини

Месото съдържа витамини А, В и D. Витамин А е важен за зрението, костите, кожата и зъбите. Витамин В отговаря за централната нервна система и менталното здраве. А витамин D участва в усвояването на калций и фосфор, важни за здрави кости и зъби.

4. Мазнини

Мастните киселини (линоленова и палмитинова) в месото предпазват от рак и се борят с вируси. Правят тялото силно и устойчиво.

Разбира се, прекаляването с месо (особено тлъстото има и своите негативи. Затова винаги е по-добре да избирате печенето пред пърженето.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:

10 предимства на пчелния мед

Яж си киселото мляко!

Полезните свойства на чая