Мляко за здравеМлякото е изключително важно за доброто здравословно състояние на организма. Изследвания от последното десетилетие показват, например, че хората, които пият мляко подлежат на значително по-нисък риск от затлъстяване. В млякото има калций за здрави кости, фосфор, магнезий, протеини, витамин В12, витамин А, цинк, рибофлавин, фолиева киселина, витамин С, и най-важното, витамин D.

Науката вече безспорно е доказала, че пиенето на мляко предотвратява появата на остеопороза поради високия му състав на калций и витамин D. Други изследвания показват, че консумацията на мляко и млечни продукти води до намаляване на риска от заболявания на кръвоносната система, както и на диабет от втори тип.
Все пак е важно не просто дали и колко мляко консумираме, но и как го консумираме.

1. Купувайте си органично мляко

Органичното мляко е много по-полезно от обикновеното такова. Основно предимство на органичното прясно мляко е, че кравите, от които е добито не са хранени с хормони или с храни, третирани с опасни пестициди. Ако нямате близки и познати, които произвеждат такова мляко, можете да си го набавите чрез онлайн поръчка за доставка на мляко. Най-често такава можете да направите, като отидете на онлайн супермаркет.
В млякото, което се бутилира в наши дни понякога се добавят хормони. Свръх употребата на хормони може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Освен това и антибиотиците все още са широко използвани в селското стопанство. Едно от основните предимства на органичното мляко е, че то произхожда от среда без влиянието на антибиотици.
Био млякото има много високо съдържание на конюгирана линолова киселина. Това са клас са важни здравословни за организма мазнини, които са доказали, че са свързани с редуцирането на заболяванията на сърцето и диабета.

Друго голямо предимство на биологичното мляко пред обикновеното е способността му да трае за дълго време без да се превръща в квас. Органичното мляко се загрява до около 138 ° C, така че ще отнеме до два месеца, за да се превърне кисело мляко. Поради факта, че нормалното пастьоризирано мляко се загрява при 63 ° С, то няма същата продължителност на живота. Така че, ако се притеснявате, че млякото ви се вкисва доста бързо, биологично мляко всъщност може да ви позволи да спестявате пари.

Кравите, от които се добива органичното прясно мляко имат достъп до открити пространства, за разлика от кравите във фабриките. Кравите, които произвеждат биологично мляко, и живеят в съответните млечни ферми имат право да пасат свободно в органични пасища. Този тип земеделие е по-грижовен към животните, и не е жесток спрямо дивата природа.

2. Смесване на млякото с други напитки

Имайте предвид, че ако се опитвате да пиете повече мляко, като го добавите към чая, ползите му ще бъдат заличени изцяло. Вместо да слагате мляко в чая си, опитайте се да го смесите с мед. Също така можете да го смесите с кафето вместо с чая, тъй като млякото и кафето на засягат взаимно качествата си.

3. Бъдете наясно с всички витамини и минерали, открити в млякото

• Калций: Поддържа здрави костите и зъбите; помага на тялото ви да поддържа костната маса.
• Протеини: Един добър източник на енергия: изгражда и възстановява мускулната тъкан; добре е да го поемате след тренировки.
• Калий: Помага ви да поддържате добро кръвно налягане.
• Фосфор: Помага за укрепване на костите ви и ви дава енергия.
• Витамин D: Помага на тялото ви да поддържа костната структура.
• Витамин B12: Помага за поддържането на здрави червени кръвни клетки и на нервната тъкан.
• Витамин A: Помага за поддържането на имунната система, на нормалното зрение и на добрата кожа.
• Ниацин: Подобрява метаболизма ви.

4. Пийте мляко с цел да избегнете заболявания
Американското министерство на земеделието промотира пиенето на мляко като начин да се предотврати остеопорозата, поради неговите хранителни вещества: калций и витамин D. Други данни сочат, че приемът на мляко и млечни продукти е свързан с подобряване на здравето на костите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет от тип 2.

5. Четете етикета

Проверете дали млякото или млечните продукти, които консумирате, са направени от пастьоризирано мляко. Пастьоризацията убива бактерии и други вредни микроорганизми, които са открити в суровото мляко.
Не забравяйте да прочетете етикета. Безопасното мляко, което ще рече пастьоризирано мляко, трябва да има думата "пастьоризирано" на етикета. Ако не намирате думата "пастьоризирано" на етикета на даден продукт, имайте предвид, че той може да съдържа сурово мляко.
Не се страхувайте да попитате вашия консултант в магазина дали млякото или млечните продукти са пастьоризирани, особено ако са продавани в хладилни зони. Не купувайте мляко или млечни продукти в земеделските стопанства щандове или фермерските пазари, освен ако не може да се потвърди, че е било пастьоризирано.
Източник: wikiHow.com