Ползите от млякото за възрастните хора

 Млякото е един от продуктите, които са особено полезни, както за възрастните хора, така и за децата. Изследователи от института по обществено здраве в Харвард установиха, че отслабените кости причиняват приблизително 1,5 милиона костни фрактури всяка година, заради това пиенето на мляко и задоволяването на тялото с нужните нива на калций са изключително важни при напредването на възрастта и настъпването на старостта. Специалистите по домашни грижи обсъждат причините, поради които възрастните хора трябва да пият редовно мляко, пише сайтът homecareassistanceanchorage.com.

 

 

И въпреки че често чуваме за важността от пиенето на мляко по време на детството и юношеството, млякото също предлага много предимства за хората на 60 и повече години. Специалистите по грижа за възрастни хора в Торонто изтъкват различни причини защо възрастните хора да включват повече мляко в своята хранителна диета, съобщава torontohomecareassistance.ca.

 

Приблизително 93% от възрастните хора имат кариес и проблеми със зъбите. Средно 5% губят всичките си зъби. Когато човек е по-млад, витамин D действа като основен градивен елемент за развитие на здрави зъби. С течение на времето обаче витамин D в млякото става важен за укрепване на зъбите и венците и предотвратяване на гниене, кариеси и проблеми. Простото измиване на зъбите с четка и обикновената лична хигиена може да бъде недостатъчна за укрепване на зъбите и намаляване на кариесите. Млякото помага за укрепване на зъбите и венците и намалява гниенето, като облекчава ефектите от дългосрочното развитие на бактериите. Протеинът, открит в млякото, консумира ензимите, останали от бактериите, които са прикрепени към повърхността на зъбите и венците.

 

Калцият е важен и за здравината и подвижността на костите. Способността на дебелото черво да абсорбира калция намалява с възрастта и тялото на възрастния започва да краде минерала от костите, което причинява намалена костна плътност и може да доведе до остеопороза. Възрастните често приемат добавки, за да увеличат приема на калций в дебелото черво. Пиенето на мляко обаче може да помогне на любимия човек да поддържа здравословно снабдяване с калций костите.

 

Възрастните хора се нуждаят от достатъчно количество сън. Въпреки това сънят се променя с възрастта, а неспокойният и развален сън е нормална част от стареенето. Топлото мляко може да предизвика приятно заспиване, така че насърчавайте вашите любими възрастни роднини и приятели да пият редовно мляко през деня или преди лягане, за да подобрят качеството на съня си.

 

Пенсионерите често изпитват влошаване на мускулите, известно още като саркопения. Лекарите препоръчват редовно упражнение и активност за забавяне на саркопенията, но упражненията без правилно хранене не са достатъчни. Млякото осигурява желязото и протеините, необходими за ефективно упражнение.

 

Калият е хранително вещество, което много възрастни хора, които пропускат млечни продукти в своята диета, нямат достатъчно количество в своето тяло. Твърде малко калий и твърде много натрий в кръвта са рискови фактори за високо кръвно налягане, известен също като „тихият убиец“, който е често срещан сред възрастните хора. Високото кръвно налягане при възрастните увеличава риска от хронични бъбречни заболявания, инфаркт и инсулт. Повечето възрастни хора също така консумират твърде много сол в диетата си, но увеличаването на приема на калий може да помогне за намаляване на този риск.

 

Неотдавнашно проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установи връзка между приема на мляко и нивата на антиоксидант, наречен глутатион в мозъка при възрастните хора. Участниците в проучването, пили мляко малко преди да бъдат тествани, и се оказало, че имат по-високи нива на глутатион, който се смята, че намалява оксидативния стрес, свързан с болестта на Алцхаймер и други състояния.

 

Едно от основните предимства на млякото е високото ниво на калций, основно хранително вещество за изграждане и поддържане на костната здравина при възрастните хора. Калцият е изключително важен за предотвратяване на остеопороза, особено при възрастните жени. Една чаша обезмаслено мляко съдържа почти 300 mg калций, което е почти половината от препоръчителния дневен прием за възрастни хора.

 

Хората произвеждат витамин D в кожата чрез излагане на слънчева светлина. Докато слънцето е източникът на по-голямата част от витамин D в тялото, кожата става по-малко ефективна при производството на този основен витамин с възрастта. Витамин D е важен за здравите кости, защото помага на тялото да усвои калция. Млякото е добър източник на витамин D за увеличаване на приема на калций и намаляване на риска на възрастния човек от остеопороза и фрактури. Чаша мляко с намалено съдържание на мазнини съдържа витамин D, което е една пета от препоръчителния дневен прием.

 

Както и по-горе казахме, насърчавайте възрастните ви роднини или приятели да консумират редовно мляко и да се възползват от тези ползи за здравето. Ако търсите други начини за насърчаване на здравето и благосъстоянието на възрастните, свържете се с вашия фармацевт или личен лекар.

 

Шест страхотни ползи от козе млякото  

 

Налице е естествен спад в телесните функции с напредване на възрастта, което забавя способността на организма да приема и абсорбира хранителни вещества, пише сайтът courtyardfarms.com. Със старостта се появяват многобройни пречки, които пречат на пълноценното хранене. Може би ще се изненадате, че козето мляко може да бъде цялостно решение на различните предизвикателства, понесени от тялото на възрастния човек.

 

Хранителните вещества

 

След 60-годишна възраст възрастните хора започват да губят костната си сила и мускулната си сила. Козето мляко е двигател на хранителните вещества. То има достатъчно количество калций и витамини, които помагат за поддържане на здравината на костите. Консумацията на козе мляко помага за омекотяване на костите и предотвратява фрактури поради неговия изпълнен с минерали състав.

 

Лесно смилаемо

 

С напредването на възрастта човек намалява усвояването на хранителните протеини. Млечният липид в козето мляко е такъв, че глобулите са значително по-малки, отколкото в кравето мляко, което прави козето мляко лесно смилаемо. Те имат както по-малък диаметър, така и разпределението на глобулите по размер има по-голям дял от по-малки частици, отколкото в кравето мляко. По този начин протеинът от козе мляко се усвоява напълно, преди да достигне дебелото черво, което предотвратява запек.

 

Предотвратява дехидратацията

 

Остаряването намалява чувствителността към жаждата, тъй като регулаторите, отговорни за жаждата, не са ефективни, което може да доведе до дехидратация. Козето мляко е почти 90% вода, което помага да се поддържа тялото хидратирано и може да бъде по-вкусно, отколкото водата или натуралния сок или фреш.

 

Помага при хранене

 

Много възрастни хора могат да се затруднят да дъвчат храна поради липсващи или отслабнала сила на зъбите, а това от ствоя страна намалява производството на слюнка. Чаша козе мляко и продукти като сирене могат лесно да се дъвчат и комбинират с други храни като питателна салата, за да стане по-мека и вкусна.

 

За непоносимостта към лактоза

 

Козето мляко има много ниско съдържание на лактоза, което го прави чудесна възможност за онези възрастни хора, които страдат от непоносимост към лактоза.

 

Стомашно-чревният тракт

 

Стареенето кара тялото да отделя по-малко количество стомашна киселина. Козето мляко има подходящи бактерии и микроби, които помагат на храната да слезе в стомашно-чревния тракт, предотвратявайки запек и други стомашни заболявания.

 

Козето мляко и козето сирене, масло или кисело мляко е меко и вкусно. Тези продукти могат да се смесват с овкусена или готова за употреба храна като бисквитки или хляб, така че да се получат питателна и вкусна храна, както и да бъде обогатена хранителната диета не само при възрастните хора, но и при подрастващите и децата.

 

В следавщите редове ви предлагаме няколко интересни рецепти за това как да разнообразите своята хранителна диета с употребата на мляко. 


Supermag
 

Вижте още:

4 рецепти с мляко