Най-големите митове за здравословното хранене

 

Прочети кои митове за здравословното хранене са разбити

 

 

Около здравословното хранене има много спекулации, както и най-различни съвети и препоръки за това какво и кога да ядеш. Оказва се, че много от добре познатите ни съвети са само митове, разбити от най-добрите експерти по храненето.

 

Ето и кои са най-големите митове за здравословното хранене:

 
 

 1. Да не ядеш след 20 часа вечерта.

 

Това не важи особено за хората, които тренират вечер. Часът не е толкова важен, по-важно е качеството и количеството на храната, която приемаш. Ако ядеш след 20 часа вечерта, то трябва да хапнеш по-малко като количество и да не е калорично, мазно и тежко. Всичко е в баланса. 

 

 

2. Дъвчи дъвка, когато усетиш глад. 


Да, дъвката ще те разсее, но не е решение, да не говорим, че дъвченето на дъвка на празен стомах е вредно. Дъвченето сигнализира на мозъка, че ядеш и това предизвиква отделяне на стомашен сок в стомаха. Но ако не хапнеш нещо и няма храна, която да се обработи, това може да ти докара гастрит или язва.

 

3. За да отслабнеш, яж по-малко и тренирай повече.

 

Това е един от най-големите митове за здравословното хранене. Всъщност, когато тренираш редовно и усилено, ти трябва повече храна и енергия. Ако не ядеш достатъчно, нищо чудно след някое упражнение да припаднеш.

 
 

4. Пий диетична Кока-Кола, вместо обикновена. 

 

Подсладителите в диетичната кола не са по-безвредни от захарта. И това не е единственият проблем – газирането на напитките също е вредно за стомаха и го издува. Най-добре напълно избягвай всички газирани напитки.

 

 

5. Прави си пречистване на организма, за да отслабнеш.


Черният ти дроб и бъбреците ти се справят чудесно с тази задача. Ако предприемеш някакви щури пречистващи режими, най-много да навредиш на храносмилателната си система. Да, ще отслабнеш, но това ще е, защото не ядеш. И когато приключиш с пречистването, килограмите най-вероятно ще се върнат.

 

 

 

Не се води от митовете, а послушай организма си. Ако нещо не ти понася – диета, упражнение, вид храна, не го прави. Тялото ти знае най-добре.


 

Виж 5 храни, които да добавиш към менюто си, без угризения ТУК>