7 храни, богати на магнезий


Кои са най-богатите на магнезий храни? С какво магнезият е важен за нашето здраве и как да си го набавим??? Магнезият е сред най-важните за тялото минерали. Полезен е за мускулите, функцията на нервната система, поддържа имунната система и сърдечния ритъм и има отношение за здравината на костите. Магнезият участва в около 300 биохимични реакции на тялото.

Недостигът на магнезий може да доведе до мускулни спазми, увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, мигрена, остеопороза и др.


Ето храните, които са най-богати на ценния магнезий:

1. Трици (пшенични, оризови, овесени)

Закуска с оризови, пшенични или овесени трици набавя на тялото нужното дневно количество магнезий. 100 гр оризови трици съдържат почти 800 мг магнезий. В 100 гр овесени трици се съдържат 235 мг магнезий.

2. Сухи подправки

Сухите подправки са магически съставки на добрата кухня, но освен това те са много богати на витамини и минерали и в случая на магнезий. Сред най-добрите източници на полезния минерал са кориандъра, дивия лук, ментата, копъра, градинския чай, босилека и чубрицата.

3. Тиквени семки

Семките на тиквата, тиквичката и дори на динята са богати на магнезий. 100 гр тиквени семки съдържат около 530 мг магнезий.

4. Какао (черен шоколад)


Колкото и противници да има шоколада, черния шоколад доказано има редица здравословни предимства. 100 гр черен шоколад се съдържат 327 мг магнезий.

5. Лен, сусам и сусамов тахан

Наред с другите предимства на лененото и сусамовото масло, се нарежда и доброто количество на магнезий. Една лъжица ленено масло съдържа 39 мг магнезий, а една лъжица сусамово – 32 мг. В една лъжица сусамов тахан има 58 мг магнезий.


6. Бразилски ядки

В една бразилска ядка има 15 мг магнезий, а в 100 гр от ядките – цели 376 мг.

7. Слънчогледово семе

Слънчогледовите семки са добър източник на тиамин, витамин Е и магнезий. В 100 гр семки се съдържат 325 мг от полезния минерал.
Supermag.bg
Снимка: Flickr
Вижте още:

Богати на цинк храни

Топ 5 богати на фибри храни

Топ 5 богати на калций храни

Богати на протеини храни

Богати на желязо храни

Храни, богати на витамин С

Храни, богати на калий

Храни, богати на витамин В12