Най-популярните швейцарски сирена


Швейцария е известна с банките, часовниците, шоколада и вкусното сирене. Ето кои са най-популярните швейцарски сирена:

1. Ементал

Едно от най-популярните сирена в целия свят безспорно е Ементал. За него са характерни мекия вкус и дупките в текстурата.
Съществува легенда за това как един млад мъж бил лудо влюбен в дъщерята на свой съселянин, но бащата не искал и да чуе за женитба. Веднъж по време на гръмотевична буря в дома на младежа се подслонил горски дух. Приказното същество изяло вечерята на момчето и за благодарност му оставило рецепта за сирене – Ементал. Младежът направил сирене и го занесъл като подарък на бащата на момичето. Мъжът бил толкова впечатлен, че се съгласил да му даде дъщеря си за жена.

2. Апенцелер

Апенцелер се произвежда при много строги условия и в специална саламура с подправки. Това сирене притежава мек вкус с характерен привкус на подправки.

3. Грюер

Грюер се произвежда във френската част на Швейцария. Представлява добре узряло, твърдо сирене, много подходящо за фондю.

4. Бундеркас

Това сирене се произвежда изцяло от органични продукти. Известно е като здравословно и натурално.
Славата на Бундеркас е съвсем обратна на легендата, според която това сирене идва от самия дявол. Младеж с искрящи очи се появил в едно село и питал хората къде има мляко. Хората му дали мляко и той запретнал ръкави и направил сирене – Бундеркас. Хората решили, че този младеж, който може да прави такова вкусно сирене не може да е друг, освен самия дявол.
SuperMag
Снимка: Flickr
Още по темата:

Най-популярните френски сирена