Най-добрата храна за лятото


Такъв е сезона... Някои предпочитат сладолед, други – бира... Според най-разпространеното мнение, повечето от любимите храни са в сферата на нездравословните. Но това не е съвсем така. Оказва се, че разковничето е в количеството. И в консумирането на много плодове и зеленчуци.

Зеленчуците дават на тялото:

Витамини и минерали

Никоя друга храна не притежава толкова полезни витамини и минерали и толкова малко калории. Идеалният избор, особено за лятото.

Фибри

Фибрите подпомагат работата на храносмилателната система. Намаляват количеството лош холестерол, стабилизират кръвната захар и са незаменим помощник в поддържането на фигурата.

Фитохимикали

Фитохимикалите се грижат за здравето на цялото тяло. Има стотици видове фитохимикали в различните плодове и зеленчуци, затова – разнообразявайте.

Разбира се, никой не твърди, че е добре да се храните само с плодове и зеленчуци в топлите дни. Ако обичате месо, просто е добре да избягвате твърде мазното.

Бялото пилешко месо, приготвено без много мазнина е чудесен вариант за всеки обяд или вечеря. Комбинирайте го със сурови зеленчуци или такива на грил.

Друг добър вариант за вечеря е рибата... Ако можете, не я комбинирайте с пържени картофи, обаче.

А, след като по-горе стана дума за фибри – спокойно можете да хапвате пълнозърнест хляб. Той е богат на фибри и е полезен за здравето.

И още нещо важно – пийте много вода!
SuperMag
Снимка: Flickr
Още нещо по темата:

10 от най-полезните зеленчуци