Какво е добре да знаем за плодовете и зеленчуците?


Какво е добре да знаем за плодовете и зеленчуците?

Плодовете и зеленчуците съдържат важни вещества, като витамини, минерални соли, вода, влакнини, органични киселини, лесно усвоими въглехидрати и други. Всяка една диета съдържа основно тези продукти. Богати на биологично активни вещества. Това са тези вещества известни под наименованието антиоксиданти. Те оказват благотворно влияние всеки един човешки организъм. Употребата на плодове и зеленчуци помага за правилната обмяна на веществата, както и за доброто смилане и усвояване на други хранителни вещества. Благодарение на консумацията на зеленчуци, се отделя два пъти повече стомашен сок и се повишава усвояемоста на белтъчините от организма. Плодовете и зеленчуците не съдържат мазнини. В тях има тартронова киселина, която затруднява и дори забавя превръщането на въглехидратите в мазнини, като по този начин успешно предпазва организма от затлъстяване. Храна силно богата на калиеви и магнезиеви соли. Зеленчуци като зеле, грах, фасул, моркови, соя и много други, съдържат фосфорни, които възпрепятстват отлагането на холестерин по вътрешните стени на нашите кръвоносни съдове.

Кой е единствените естествени носители на витамин С?
Носителите на този витамин за плодовете и зеленчуците. Храни като спанак, лимони, https://www.supermag.bg/presni_podpravki/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B6-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B7-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0.htmlмагданоз, както и портокалите, ягодите, малините, зеленият чесън, доматите, киселецът, зеленият грах, картофите и много други са богати витамина в съчетание и с витамини от групата В, витамин Е и йодни соли. Плодовете са богати на захари, органични киселини, пектин, минерални соли и други полезни хранителни съставки за организма ни. Може да се избират здравословни хранителни стоки онлайн, които да бъдат доставяни на място. Така винаги ще имаме пресни плодове и зеленчуци. В консервирано състояние, замразяване или стерилизация, плодовете и зеленчуците успешно запазват хранителните си качества. Единствено витамин С не се запазва, тъй като при условията на стерилизацията силно намалява. Не е тайна, че всички плодове и зеленчуци са хранителни суперсили. Ползите за здравето от тях са разбирани в продължение на векове.
Лесна ориентация за вида и ползите от този тип храни е техният цвят. Колкото по – наситен е той, толкова повече полезни неща има в него. Важно е да знаете как да извлечете пълната хранителна стойност от плодовете и зеленчуците. Зеленчуците, които подлежат на термична обработка по-дълго време, ще загубят хранителните си вещества. Морковите ще дадат повече витамин А, когато са леко запечени, а витамин C ще се загуби при готвенето. Прекалено дългото съхранени също ще унищожи хранителните вещества. Колкото са по прясно откъснати, толкова по - добре. За някои диети се забранява консумацията на някои плодове и зеленчуци, това са динята, заради съдържанието на захар, авокадото, заради мазнините дори и морковите заради високото съдържание на въглехидрати. Вие кой плод и зеленчук най- често похапвате? Имате ли любим такъв? Редно ли е според вас да се избягват тези плодове?