10 суперхрани, които могат да ви стоплят

Съвсем естествено, когато навън е студено апетитът ни се повишава, защото тялото има нужда от енергия. Можете да изберете здравословни храни, които да набавят нужното оличество енергия без да се притеснявате от излишни килограми.


1. Овесена каша
Овесът е пълнозърнест, така че получавате добро количество фибри и растителни протеини. Освен това, овесената каша съдържа бета-глюкан, който намалява нивото на лошия холестерол в организма. Ако добавите, ядки, чиа, плодове можете, добавяте и допълнителни витамини и минерали за вашето тяло.

2. Горещ шоколад
Чаша горещ шоколад за повече уют и топлина. Достатъчно е да разтопите 2 парченца черен шоколад и да се с меси с чаша краве (или друго) или бадемово мляко. Черният шоколад съдържа флавоноиди, които се борят със свободните радикали.

3. Супа от черен боб
Кимионът и лютите чушки в тази супа, определено ще ви затоплят. Звездата в ястието, обаче е черния боб, който е чудесен източник на желязо и мед. Хапването на супа от черен боб стимулира имунната система и позволява на мускулите да използват повече кислород. Купа с тази супа ще ви осигури и добро количество фибри, протеини и дори флавоноиди.

4. Брюкселско зеле
Този зеленчук може и да не е сред най-любимите ви, но той е незаменим източник на витамин С. Ако ги запечете със зехтин, това ще помогне да изкарате сладостта на брюкселското зеле и да туширате горчивината.

5. Тиквена супа
Тиквата е богата на витамин А, както и на антиоксиданти.

6. Чили (ястие)
Чушките в чилито съдържат капсаицин, който придава пикантност, също така стимулира метаболизма и се бори с излишните килограми. Бобът в чилито съдържа протеини, от които се нуждаят мускулите. Доматите са богати на ликопен, а лука – на антиоксиданти. Ако намалите и количеството на червеното место, тази комбинация е полезна за цялото тяло.

7. Орехи
Орехите са полезни по всяко време на годината, но през зимата можете да ги консумирате леко запечени. Те са богати н алфа-линоленова киселина и омега-3 мазнини.

8. https://www.supermag.bg/plodove-i-zelencutzi/plodove/bulgarska-qbulka-zlatna-prevazhodna-1kg
Ябълките са много добър източник на фибри. През зимата можете да ги хапвате печени и ако добавите канела, добавяте повече антиоксиданти.

9. Сладки картофи
Сладките картофи са богати на витамини А и С, на фибри, калий, калций и желязо. Освен това са ниско калорични. Добавете розмарин за аромат и вкус.

10. Чай от джинджифил
Джинджифилът има термогенни свойства и затопля тялото. Също така симулира метаболизма и притока на кръв. Добавянето на джинджифил към чая облекчава болки в тялото (например мускулна треска).




SuperMag
Източник по Health.com




Вижте още:

8 храни, които подсилват имунната система

Полезните предимства на билковия чай

Храни, богати на витамин С