8 храни, които подсилват имунната система


Каквито и мерки да взимате срещу вирусните и други заболявания, имунната система трябва да се справи. Затова най-добрите мерки са превантивните и най-добрият начин е да се дадат достатъчно сили на имунната система. Ето и някои храни, които вършат тази работа...

1. Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко се грижат за червата и чревния тракт. Според учените 200 грама дневно подсилват имунната система по-добре от хапчета.

2. Овес и ечемик

Норвежки учени доказват, че тези зърна съдържат бета глюкан, който има антибактериални и антиоксидантни действия, по-силни от тези на ехинацея. При хората поддържат имунната система и помагат на антибиотиците да си свършат работата.

3. Чесън

Алицинът в чесъна се бори с инфекциите и бактериите. Две скилидки дневно се грижат за имунната система.

4. Риба и морски деликатеси

Селенът в морските деликатеси като раци, миди и др. Помага на белите кръвни телца да произвеждат цитокини – протеини, които се борят с грипните вируси. А сьомгата, скумрията и херингата са богати на омега-3 мастни киселини, които защитават белите дробове и предпазват от настинка и възпаление на дихателните пътища.

5. Пилешка супа

Според изследване, проведено в Небраска, пилешката супа блокира миграцията на възпалителните бели кръвни телца. Важно, защото настинката се получава при натрупване на клетки в бронхите. Аминокиселината цистеин отговаря за това.

6. Чай

Черният чай, според изследване в Харвард се грижи за имунната система и прави организма значително по-малко податлив на вируси. Това се дължи на аминокиселината L-теанин, съдържаща се в черния и зеления чай.

7. Говеждо месо

Липсата на цинк е често срещана при възрастните хора, особено сред вегетарианците. А фактите сочат, че дори слаб недостиг на цинк увеличава риска от инфекции.

8. Гъби

Още от векове хората са знаели, че гъбите предпазват от болести. Учените днес знаят защо – гъбите увеличават продуцирането и активността на белите кръвни телца, което ги прави по-агресивни. А това е полезно, когато има инфекция.
Вижте още:

7 диетични и здравословни храни

7 чудесни здравословни храни

10 храни, които се борят с болестите