16 храни, които биха подобрили качеството на вашия сънМного храни съдържат естествени вещества и субстанции, които мога да подобрят вашия сън. В този текст представяме едни от най-подходящите хранителни продукти, които ще допринесат за пълноценната ви почивка.

Орехи

Орехите са добър източник на тритофан, аминокиселина, която подпомага съня, стимулирайки продукцията на серотонин и мелатонин. Мелатонинът е познат още като „часовниковият хормон“ на организма, тъй като той регулира колко ни се спи и кога ни се спи. Наскоро учени от Тексас откриха, че орехите съдържат уникален източник на мелатонин, който помага на хората да заспиват по-бързо.

Бадеми

Бадемите са богати на магнезий, минерал жизнено важен за качеството на нашия сън. Проучвания доказват, че когато нивата на магнезий в организма са ниски, хората изпитват затруднения да останат в сънно състояние за по-дълго време.

Прясно мляко

Древни поговорки и рецепти гласят, че топлото прясно мляко прави хората сънливи, и действително млечните продукти имат подобен ефект. Калцият, който се съдържа в сиренето, киселото мляко, и прясното мляко, помага на мозъка да използва тритофана, открит в млечните продукти, за производството на мелатонин. Освен това калцият помага за регулирането на движенията на тялото и здравината на мускулите.

Маруля

Зелена салата към вечерята може да ви накара да си легнете по-рано, тъй като марулята съдържа лактокариум, който има седативни характеристики и влияе на съзнанието подобно на опиум. Може и да си направите отвара, като задушите леко три или четири големи листа от маруля с чаша вода за около 15 минути. После отстранете от огъня, добавете малко мента и си пийнете няколко глътки точно преди лягане.

Соленки

Хранителните продукти като соленките и царевичния чипс, имат високо съдържание на глицерин. След консумацията им се получава естествен спад на нивата на инсулин и кръвната захар, като така се скъсява времето, което ви е необходимо, за да заспите. Обикновено са желателни стабилни нива на този тип показатели, за да избегнете резки промени в настроението, както и резистентност към инсулина. Но ако все пак искате малко почивка, кръвната захар и инсулина помагат на тритофана да проникне в съзнанието ви и да ви приспи.

Риба тон

Рибни меса като рибата тон, халибута и сьомгата съдържат голямо количество витамин В6, от който човешкото тяло се нуждае, за да произвежда мелатонин и серотонин. Други храни, които са богати на В6 са чесънът и кашуто.

Ориз

Белият ориз има високи нива на гликемия, така че консумацията му значително намалява времето, което ви е необходимо, за да заспите. Особено така нареченият ориз жасмин е смятан за един от най-мощните хранителни продукти за съкращаване на времето за заспиване.

Черешов сок

Чаша черешов сок също може да ви приспи бързо преди лягане, така че да заспите по-лесно и по-дълготрайно. Черешите, особено определени сортове, имат свойството по естествен начин да увеличават нивата на мелатонин в организма. Черешовият сок от край време се използва за лечение на безсъние. Проучвания доказват, че процентът на пациентите, които пият истински черешов сок имат много по-добри резултати, отколкото тези, които са били подложени на плацебо ефект.

Зърнени храни

Купичка от любимата ви зърнена закуска може да ви изпрати по-бързо в леглото. Този тип храна комбинира два ключови елемента: въглехидрати (от самата зърнена закуска), както и калций (от млякото).

Чай от лайка

Чаша чай от лайка преди сън ще ви помогне да заспите по-лесно. Според изследователи в тази сфера консумацията на лайка повишава съдържанието на глицин в организма. Глицинът е химикал, който отпуска нервите и мускулите и действа като леко успокоително.

Чай от нар

Друго подобно средство е консумацията на чаша чай от нар час преди лягане. Специалисти вярват, че високата концентрация на така наречените харман-алкалоиди има успокояващо действие върху нервната система и кара хората да се чувстват по-изморени отколкото реално са.

Мед

Естествената захар, открита в меда, леко повишава нивата на инсулин и позволява на триптофана да проникне в съзнанието по-лесно. Една лъжичка преди лягане или смесена в чаша чай от лайка осигурява по-спокоен и дълготраен сън.

Зеле

Зелените листовидни зеленчуци са богати на калций и също спомагат за по-лесната дистрибуция на триптофана.

Скариди и омари

Още един добър източник на триптофан.

Хумус

Нахутът също е богат на триптофан, така че лек обяд с хумус и пълнозърнести сухари може лесно да помогне на следобедната ви дрямка.

Месо от лос

Този дивеч съдържа близо два пъти повече триптофан от пуешкото месо, например. С други думи, много по-вероятно е да заспите моментално, след като сте яли лос, отколкото след което и да е друго месо.
Източник: www.rd.com
Снимка: Freeimages.com