Яйцата и лятото

Яйцата са най-богатият източник на хранителни вещества и се наричат суперхрани. Те биха могли да произвеждат топлина в тялото ни и понякога да причинят лошо храносмилане. Препоръчително е да можете да ядете до две яйца на ден, казват лекари.

Яйцата са една от най-полезните и питателни храни и се считат за една от супер храните. Всичко полезно за организма ни се намира само в едно яйце, като жълтъкът съдържа около 90 процента от калция и желязото в яйцата, а белтъкът съдържа почти половината протеин на яйцето. Несъмнено яйцата произвеждат най-богатия източник на хранителни вещества и са супер здравословни за тялото ви.

Въпросът обаче остава, трябва ли да консумираме яйца през време на особено високите температури през лятото? Трябва ли или не трябва да ядем яйца през лятото? Погрешно е схващането, че яденето на яйца през лятото може да бъде нездравословно. Според много диетолози е напълно нормално да се консумират яйца през лятото, но разбира се в разумни количества. Те са важна част за нашия организъм и осигуряват различни витамини и минерали, за да поддържат високото ни ниво на енергия. Яйцата имат тенденция да произвеждат топлина в тялото ни и може да причини лошо храносмилане и дискомфорт, но ако те се ядат умерено, може да се окажат отлични пълноценни храни. Препоръчително е да хапвате до 2 яйца на ден и не повече от това, тъй като това може да доведе до допълнително нагряване на тялото ви, което води до проблеми с червата.

"Яйцата са богати на витамини A & D, необходими за укрепване на костите. Минерали като калций, фосфор, цинк, йод, незаменими мастни киселини и желязо. Желязото е необходимо за образуването на червени кръвни клетки. Това поддържа енергийното Ви ниво високо и помага при контролиране на апетита, предотвратява умората, слабостта и подобрява устойчивостта и имунитета“, обяснява диеотологът Мехар Раджпут. Ако смятате, че нямате достатъчно яйца, можете също да консумирате алтернативни храни, за да приемате повече протеини и други хранителни вещества, които се намират в яйцето. Мехар казва, "Въпреки че можете да хапвате яйца в умерени количества, същото количество протеин като яйцата може да бъде получено от пилешко месо, калцият може да бъде получен от млякото, витамините D & A могат да бъдат получени от рибата или рибеното масло.


Ползи от яйцата


Яйцата са чудесен източник на хранителни вещества, включително витамин В2, по-малко количество мазнини и холестерол и големи количества протеини. В белтъците има селен, витамин D, B6, B12 и минерали като цинк, мед и желязо. От друга страна жълтъците имат повече калории и мазнини. Те са източник на холестерол и мастноразтворими витамини A, D, E. Тези многобройни хранителни вещества спомагат за поддържането на организма здрав.

 

Повишават загубата на тегло


Яденето на яйца всъщност може да намали теглото и да доведе до по-здраво тяло. Консумирането на яйца на закуска може да увеличи ситостта (удовлетворението) при хората с наднормено тегло, което може да им попречи да ядат повече, което води до загуба на тегло.


Предотвратява катаракта и прави очите здрави


Достатъчният прием на яйца може да доведе до добро зрение. Яйцата са чудесен източник на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които играят жизненоважна роля за поддържането на очите здрави.


Предпазва костите


Наличието на витамин D в яйцата помага на костите да останат здрави. Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция и поддържа оптимално здраве на костите. Следователно яйцата играят важна роля за предотвратяване на остеопороза.


Здрава коса и кожа


Консумирайки яйца, кожата и косата остават здрави поради наличието на високо съдържание на сяра и аминокиселини с широк спектър от витамини и минерали, които насърчават здравословния растеж.


Без притеснения можете да хапвате яйца през лятото; въпреки това приемът не трябва да бъде повече от 1-2 яйца на ден. По този начин ще можете да набавите важни хранителни вещества от храната и да останете здрави през лятото.

 

Трябва ли да давате яйца на детето си през лятото?

 

Няма абсолютно никаква вреда да давате яйца на децата си през лятото. Яйцата са толкова богати на хранителни вещества, че помагат за поддържане на баланса на течностите в тялото, което е много важно през лятото. Също така, яйцата дават на децата ви висока енергия и могат да предотвратят умората през лятото. Ограничете обаче количеството яйца до 1-2 на ден както за възрастни, така и за деца. Яденето на повече от това може да доведе до дискомфорт и лошо храносмилане.


Кой е най-добрият начин за консумация на яйца през лятото?


Яйцата могат да се консумират по какъвто и да е начин, освен като сурови. Можете да го сварите или да го добавите към салати или да направите омлет или да направите бъркани яйца или да го добавите към сладкиши и палачинки.

 

Летни реепти с яйца... ТУК