Храни, богати на калий


Калият е важен за поддържане на електролитния баланс и поддържане нивото на течности в тялото. Недостигът на калий води до умора, хипертония и раздразнителност. Ето няколко храни, богати на калий:

1. Сухи подправки

Подправките често присъстват и в хомеопатията и не случайно, хранителните им вещества са познати още в далечното минало. А най-много калий съдържат дивият керевиз, сухия кориандър, сухия магданоз, копър, естрагон, куркума, шафран и риган.

2. Авокадо

В 100 гр авокадо се съдържат 485 мг калий, достатъчно за да набави необходимата дневната доза на тялото. Хапвайте го в салати.

3. Червен пипер

Сладкият и лютив червен пипер съдържат добро количество калий. Подправяйте ястията си с удоволствие.

4. Какао и шоколад

Черният шоколад, освен че е добър източник на калий, съдържа и желязо и цинк. В 100 гр какао се съдържат 1.5 гр калий, а в 100 гр черен шоколад – 830 мг.

5. Сушени кайсии, сини сливи и стафиди

Сушените кайсии са добър източник на фибри, витамини и калий (1.9 гр калий за 100 гр кайсии). Сушените сини сливи съдържат 1.4 гр, а стафидите – 1.2 гр калий.

6. Шамфъстък и други ядки

Сред ядките най-богат на калий е шамфъстъкът (1 гр калий за 100 грама ядки), следван от буковите жълъди, кестените, бадемите, лешниците, кашуто и орехите.

7. Семена

От всички ядки най-добър източник на калий са тиквените семки, следвани от слънчогледовите семки и лененото семе.

8. Риба

Рибата има здравословни предимства, включително наличието на калий в състава й.

8. Боб

Най-много калий съдържа белият боб, като е последван от всички от семейство бобови.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Храни, богати на витамин С

Богати на желязо храни

Богати на протеини храни

Топ 5 богати на калций храни

Топ 5 богати на фибри храни

Богати на цинк храни