Петнадесет храни за по-лесно отслабванеНе всички видове калории са равностойни по своята хранителна стойност и начини на разграждане в организма. Различните храни поемат по различни пътища, щом попаднат в човешкия метаболизъм. Могат да имат напълно различен ефект върху глада, който изпитваме, хормоните, които телата ни произвеждат, както и върху скоростта, с която обработваме храните.
Предлагаме на Вашето внимание списък на двадесетте храни, които ни помагат да се сбогуваме с нежеланите килограми. За някои от тях всички знаем, че спомагат за горенето на мазнините, други, може и да Ви изненадат.
На видеото по-долу можете да видите от какво зависи какъв тип метаболизъм имат, как бихте могли да го ускорите, както и какво представлява, така наречения, BMR (Basal Metabolic Rate):1. Жълтъкът и белтъкът на яйцата
След като бяха главен заподозрян за високите нива на холестерол при хората десетилетия наред, яйцата се завръщат с пълна сила в съвременните диети.
Нови изследвания доказаха, че те не влияят отрицателно на холестерола в кръвта и не предизвикват сърдечни пристъпи и проблеми.
Нещо повече ... те са сред най-добрите храни, които можете да ядете, ако имате нужда да отслабнете.
Отличават се с високо съдържание на протеин, здравословни мазнини, и могат да Ви накарат да се почувствате сити с много малко количество калории.
Изследване, проведено с 30 жени с наднормено тегло, показва, че яденето на яйца за закуска, вместо тестени изделия, повишава ситостта и помага на дамите да ядат по-малко през следващите 36 часа.
Друго осемседмично проучване установи, че яйцата за закуска се увеличили горенето на калории. Тоест хората, които закусват с яйца не само трупат по-малко калории, но и горят повече.
Освен това яйцата са изключително богати на хранителни вещества и могат да Ви помогнат да получите почти всички нутриенти, от които се нуждаете при нисък прием на калории. Почти всички хранителни вещества могат да бъдат открити в жълтъците.2. Листни зеленчуци
Листните зеленчуци включват зеле, спанак, кейл, маруля и много други. Те имат няколко свойства, които ги правят идеални за диета за отслабване. Имат ниско съдържание на калории, на въглехидрати и са заредени с фибри.
Храненето с листни зеленчуци е чудесен начин да се увеличи обемът на Вашата храна, без да се увеличават калориите. Многобройни проучвания показват, че храна и диети с ниско енергийна плътност карат хората да приемат по-малко калории като цяло.
Листните зеленчуци също са невероятно питателни, богати на почти всички видове витамини, минерали и антиоксиданти. Това включва калций, който доказано помага за изгаряне на мазнините. С пресни листни зеленчуци можете да се сдобиете, като си поръчате доставка на хранителни стоки онлайн.

3. Сьомга
Мазните риби като сьомгата могат да бъдат изключително полезни. Тя е засищаща и може да Ви поддържа във форма цял ден със сравнително малко калории. Сьомгата е заредена с висококачествени протеини, здравословни мазнини и съдържа всички видове важни хранителни вещества.
Рибата и морските дарове, като цяло, доставят значително количество йод. Това хранително вещество е необходимо за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която пък е важна, за да се поддържа обмяната на веществата на оптимални обороти. Проучванията показват, че огромен брой хора по света не получават количеството йод, от което се нуждаят.
Сьомгата ни зарежда и с омега-3 мастни киселини, които са критични при борба с възпаленията. Омега-3 киселините играят важна роля и при битката със затлъстяването и метаболитните заболявания.

4. Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци включват броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле. Подобно на други зеленчуци, те са с високо съдържание на фибри и могат да бъдат изключително пълноценен източник на енергия. Нещо повече ... този тип зеленчуци също така има високо съдържание на протеини. Количеството протеини, на което са източник, разбира се, не е по-високо от това в животинските храни или бобовите растения, но все пак е по-високо в сравнение с повечето зеленчуци. Комбинация от протеини, фибри и ниска плътност на енергия превръща кръстоцветните зеленчуци в перфектната храна, ако имате нужда от отслабване. Те също са силно питателни и съдържат редица противоракови вещества.5. Телешко месо и пилешки гърди
Ето, че дойде ред и на месото. За него можем първо да кажем, че е несправедливо демонизирано. Често го обвиняват за всякакви здравословни проблеми, въпреки липсата на добри доказателства в подкрепа на това.
Въпреки че преработеното месо е нездравословно, проучванията показват, че непреработените червени меса не повишават риска от сърдечно-съдови заболявания или диабет. Според две големи проучвания червеното месо има само много слаба корелация с рака при мъжете, и няма връзка изобщо при жените. Тоест изследваните вегетарианци, не са показали под никаква форма по-добри резултати от хората, които ядат месо.
Истината е, че месото е наш приятел в борбата с килограмите заради високото му съдържание на протеин. Протеинът е най-пълноценният хранителен елемент. Спазването на високо протеинова диета може да ви помогне да изгаряте от 80 до 100 калории повече на ден.
Проучванията показват, че увеличаването на приема на протеини до 25-30% намалява апетита с 60%, както и желанието за късно среднощно похапване. Може да доведе до загуба на тегло от почти три килограма на седмица ... просто чрез добавяне на протеин в диетата.
Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, тогава не се колебайте да ядете повече мазни меса. Но ако сте на умерено- до високовъглехидратна диета, по-добре е да заложите на сухи меса.6. Варени картофи
Обикновените бели картофи като че ли изпаднаха в немилост пред диетолозите в последно време. Въпреки това, те имат няколко ключови свойства, които ги правят перфектната храна, както за загуба на тегло, така и за оптимално здраве.
Те съдържат изключително разнообразна гама от хранителни вещества, по малко от почти всичко, което ни е нужно. Провеждани са експерименти, при които хората оцеляват на картофи седмици наред, без в телата им да се появят каквито и да било съществени хранителни дефицити.
Картофите имат особено високо съдържание на калий. Хранително вещество, от което повечето хора не получават достатъчно, а то играе важна роля в контрола на кръвното налягане.
По скалата, наречена Индекс на ситостта, който измерва колко пълноценни различни храни са, белите варени картофи постигат най-високи резултати, спрямо, която и да е друга храна.
Какво означава това? че при консумация на бели варени картофи ние ще се чувстваме пълноценни дори и да приемаме малки количества от други храни.
Ако сварите картофите, след което им позволите да се охладят за известно време, те ще образуват големи количества устойчиво нишесте, вещество, богато на фибри, за което е доказано, че има най-различни ползи за здравето, включително загуба на тегло. Сладките картофи, ряпата и други кореноплодни зеленчуци също са отлична добавка към процеса на отслабване.

7. Риба тон
Рибата тон е друга нискокалорична, богата на протеини храна. Тя е лека риба, която за разлика от сьомгата, не съдържа много мазнини. Рибата тон е популярна храна сред културисти и фитнес модели, защото тя е един чудесен начин да се запази протеинът висок, а общите калории и количество мазнини, ниски.
Ако се опитвате да наблегнете на приема на протеини, изберете риба тон, консервирана във вода, а не в мазнина. Можете да си набавите такава, като поръчате онлайн доставка на хранителни стоки.8. Боб и бобови растения
Някои бобове и бобови растения могат да бъдат полезни за намаляване на теглото. В това число влизат лещата, черния боб и други. Тези храни обикновено са с високо съдържание на протеин и фибри, които са двете хранителни вещества, които доказано водят до трайна ситост. Те също са също така богати на устойчиво нишесте.
Основната пречка за консумацията на бобови растения е, че много хора са нетолерантни към тях. Абсолютно всички бобови растения стимулират чревния тракт, но и могат да предизвикат стомашни раздразнения.

9. Супи
Както споменахме и по-горе, диетите, които имат ниско енергийно съдържание, предразполагат хората да поемат все по-малко калории. Повечето храни с ниска енергийна плътност, са тези, които съдържат много вода, като зеленчуците и плодовете. Друг начин да съчетаете високото количество вода с леки храни е, като си направите супа.
Някои проучвания показват, че консумацията една и съща храна, с изключение на случаите, в които тя е на супа, кара хората да се чувстват „психически“ гладни. Тоест, организмът възприема много по-лесно еднообразната храна, ако тя е във вид на смути или супа.

10. Извара
Друг вид храни с изключително високи стойности на протеини са млечните продукти. Един от най-добрите сред тях е изварата. От гледна точка на калориите, изварата е млечен продукт номер едно, тъй като тя съдържа протеини, но в същото време има много малко въглехидрати и мазнини.
Яденето на много извара е чудесен начин за увеличаване на приема на протеини. Освен това като млечен продукт изварата е богата на калций, който спомага при процеса на топене на мазнини.
Яденето на много извара е чудесен начин за увеличаване на приема на протеини. Освен това като млечен продукт изварата е богата на калций, който спомага при процеса на топене на мазнини.11. Авокадо
Докато повечето плодове са с високо съдържание на въглехидрати, авокадото е заредено с полезни мазнини. Отличава се с особено високо съдържание на мононенаситена олеинова киселина. Същият тип мазнини могат да бъдат намерени и в зехтина.
Въпреки че е изградено най-вече от мазнини, авокадото също съдържа много вода, така че то всъщност не е толкова наситено с енергия, колкото си мислим.
Авокадото е перфектно като допълнение към салата, тъй като мазнините в него могат да увеличат хранителния прием на зеленчуци от 2.6 до 15 пъти. То съдържа и други важни хранителни вещества, включително фибри и калий. Тъй като през лятото то може да бъде трудно откриваемо в магазинната мрежа у нас, можете да си го набавите с онлайн заявка за доставка на плодове до дома ви.

12. Ябълков оцет
Ябълковият оцет е изключително популярна съставка сред хората, посветили се на здравословно хранене. Той най-често се използва в хранителни подправки, като дресинги или винегрети. Някои хора дори го разреждат с вода и го пият. Няколко проучвания показват, че оцетът може да бъде полезен за намаляване на теглото.
В същото време той има високо съдържание на въглехидрати и може да увеличи чувството на ситост и да накара хората да ядат до 200-275 по-малко калории за останалата част от деня.
Проучване сред хора, страдащи от затлъстяване показа, че 15 или 30 мл оцет на ден в продължение на 12 седмици може да доведе до отслабване с два до четири килограма.
Оцетът е добър и за намаляване на кръвната захар след хранене, което може да доведе до най-различни полезни ефекти върху здравето в дългосрочен план.13. Ядки
Въпреки, че се отличават с високо съдържание на мазнини, ядките не водят до угояване. Те са отлична закуска, съдържаща балансирани количества протеини, фибри и здравословни мазнини. Проучванията показват, че яденето на ядки може да подобри метаболизма на организма и дори да доведе до загуба на тегло. Изследванията на населението също са показали, че хората, които ядат ядки са склонни да бъдат по-здрави, и по-сити, отколкото хората, които не го правят.
Просто се уверете, че не прекалявате с ядките, тъй като те все пак имат доста високо съдържание на калории. Ако сте склонни към преяждане и ядете огромни количества ядки, е по-добре да ги избягвате. Пресни ядки можете да си набавите в почти всички магазини, които предлагат доставка на кафе или бира.

14. Пълнозърнести храни
Макар че пълнозърнестите храни добиха лош имидж през последните години, има някои видове, които определено са здравословни. Това включва пълнозърнестите храни, които са заредени с фибри и съдържат добро количество протеин. Известни примери за такива храни са овесът, кафявият ориз и киноата.
Овесът е зареден с бета-глюкани, разтворими фибри, които служат за увеличаване на ситостта и подобряване на метаболизма.
Оризът, както кафевият, така и белият, също може да съдържа значителни количества устойчиво нишесте, особено ако е сварен и след това оставен да се охлади. Имайте предвид, че рафинираните зърна са вредни, а понякога и храни, които са "пълнозърнести" според етикета, всъщност са силно преработени храни, които ни вредят и водят до напълняване.
Ако сте на диета с много ниско съдържание на въглехидрати, по-добре е да избягвате пълнозърнестите храни, защото те са с високо съдържание на въглехидрати. Все пак няма нищо лошо в консумацията на някои от по-твърдите зърна, ако стомахът Ви ги понася.
Тук е моментът да споменем и бирата. Тя действително е калорична, но и е безспорно най-зашищата напитка. По време на диета тя помага на дамите да запазят нива на естроген в организма си в рамките на допустимите норми. Затова ако сте на диета през горещите августовски дни не се колебайте да си поръчате доставка на бира. Във видеото по-долу можете да видите и защо бирата е полезна не само през лятото:


15. Люта чушка
Яденето на люти чушки може да бъде полезен компонент на диетата Ви за отслабване. Лютите чушки съдържат вещество, наречено капсаицин, което доказано помага за намаляване на апетита и за засиленото изгаряне на мазнини.
Това вещество се продава дори под формата на хранителна добавка и е често срещана съставка в много медикаменти за отслабване. Изследване показва, че яденето на 1 грам червен лют пипер намалява апетита на ден и увеличава изгарянето на мазнините при хора, които не ядат редовно чушки.
За сметка на това, лютите чушки имат значително по-намален ефект при хора, които са свикнали да ядат пикантни храни, което показва, че може да се изгради определена толерантност.
Специалистите съветват да се постараете да включите всички от по-горе изброените компоненти на хранене в менюто си. Умишлено не споменаваме плодовете, тъй като всички те са източник на безценни нутриенти, но и на голямо количество въглехидратти в същото време. Тях можете лесно да си набавите през лятото както в магазинната мрежа, така и чрез доставка на плодове до дома особено ако са Ви необходими в по-голямо количество. Изброените храни могат да ви помогнат вместо да се впускате в ожесточени диети, които Ви лишават било то от въглехидрати или от мазнини, да се храните пълноценно и умерено, като помогнете на метаболизма си да функционира по-бързо.
SuperMag