Полезните свойства на чая


Чаят е най-консумираната напитка в света, разбира се, след водата. Всички разновидности имат свои предимства и полезни свойства.

Изследвания доказват, че антиоксидантът полифенол в състава на чая се бори с раковите клетки. Най-полезен от всички видове чай е белият. Той има най-високо съдържание на антиоксиданти.

Редовната консумация на чай намалява риска от сърдечен удар. Чаят се справя с натрупания лош холестерол в артериите. В едно изследване, проведено в Холандия в рамките на 6 години се доказва, че при хората, които пият черен чай всеки ден рискът от сърдечен удар е намален с цели 70%.

Чаят защитава костите, подобно на млякото. Доказано е, че хората, които пият чай всеки ден в продължение на 10 години имат значително по-здрави кости.

Чаят се грижи за зъбите, обратно на повечето вярвания. Захарта в него уврежда емайла, самият чай съдържа танини и флуорид, които почистват плаката по повърхността на зъбите.

Чаят усилва имунната система. Пиенето на чай помага на имунната система да бори с инфекциите.

Кофеиновите напитки, включително и чаят хидратират тялото. Кофеинът има обратен ефект само, когато е в твърде голямо количество.

Освен това чаят е много подходящ при спазване на диета, стига да се консумира без захар. Ускорява метаболизма и не съдържа калории.
SuperMag
Снимка: Flickr