7 причини защо тиквата е полезна



Тиквата е царицата на зимната трапеза. И не случайно, тя участва както в десертите, така и в останалата част от менюто и отгоре на всичко е много полезна. Ето защо:

1. Тиквата съдържа фибри

Само една купа с тиква съдържа задоволителен процент от дневната нужда фибри на вашето тяло.

2. Тиквата е чудесен източник на витамин А

Тиквата е сред най-добрите източници на витамин А, който от своя страна е антиоксидант и се бори за здравето и младостта на вашето тяло.

3. Тиквата съдържа калий

Заедно с бананите тиквата е сред най-предпочитаните източници на калий. В една малка порция се съдържат цели 250 милиграма от ценната съставка.

4. Желязо

Тиквата не съдържа мазнини, но затова пък малка порция зарежда тялото с около 10% от дневната нужда желязо.

5. Тиквата е богата на витамини

Вече споменахме витамин А, но освен него тиквата съдържа и витамините С и Е. Порция тиква съдържа почти 20% от дневната доза витамин С.

6. Магнезий

Тялото използва магнезия за поддържане на нормалната функция на мускулите, включително сърцето, както и за повишаване на имунитета. Цялата тиква съдържа магнезий, но най-много има в семената.

7. Витамин К

Витамин К е полезен за здрави кости, както и за кръвта. Порция тиква съдържа около 40% от необходимата дневна доза.




SuperMAG
Снимка: sxc.hu




Вижте още:

8 храни за успешна борба с килограмите

5 храни, полезни за зъбите

10 от най-полезните плодове, които да добавите към менюто си