Артезианска вода – защо да изберем нея?

Химически артезианската вода не е по-различна от останалата изворна вода, разликата е в това, че тя излиза на повърхността по различен начин. Просмуква се в порите и пукнатините на определен тип скали, заобиколени от друг тип твърди, непропускливи скали. Така чрез създаденото артезианско налягане, водата е принудена да преминава през филтриращия порест камък.


Каква е разликата между изворна, пречистена и артезианска вода?

Изворна вода

За да наречем една питейна вода изворна, трябва да сме сигурни, че тя е добивана от естествен извор.

Пречистена вода

Пречистената вода също се добива от извор, но преминава през процес, който отстранява химикали и замърсявания. Видовете пречиствания включват дестилация, дейонизация, обратна осмоза и въглеродна филтрация.

Артезианска вода

Вода, добита от артезиански кладенец. За да бъде един кладенец артезиански, това зависи от видовете скали, които принуждават водата да се изкачва на повърхността под налягане.

Най-популярните артезиански бутилирани води в света

Сайтът 10bestwater.com прави класация на най-добрите марки, които предлагат бутилирана артезианска вода, които подреждат брандовете след задълбочено проучване на процеса на добиване, позиции на пазара, ревюта на клиенти и др.

1. Voss, Норвегия


Артезианска вода Voss се добива от таен източник в Норвегия. Знае се само, че се добива на изключително чисто и отдалечено място, което е толкова изолирано, че остава недостъпно за цивилизацията и нейния ефект върху природата. Двамата основатели на Voss твърдят, че желанието им е да споделят частица от истинската, дива природа на Норвегия с останала част от света. Техните продукти се продават в повече от 50 страни в света.

2. Fiji, Фиджи

Артезианска вода Fiji има много почитатели в света, благодарение на чистия си вкус, сякаш се докосваш до самата природа. Марката често е спонсор на големи събития, като наградите Грами, което лесно я популяризира, а качествата ѝ печелят трайни почитатели.

3. Indigo H2O, САЩ

Indigo H2O е артезианска минерална вода, която се добива от огромен източник, създаден от ледник по време на Ледниковия период. Под ледника се е образувала подпочвена вода, която при разместване на земната кора се открива като извор. Историята на древното образуване на извора гарантира насищането на водата с много важни вещества. Преди да се бутилира, тя се пречиства, но минералното съдържание се запазва.

4. Nakd, Нова Зеландия

Изворите, от които се добива Nakd се намират високо в планините на Нова Зеландия. Добивът е труден процес, но местоположение на страната е такова, че гарантира изключителна чистота на водата.

5. Lauquen Artes, Патагония

Източникът на Lauquen Artes никога не е достиган от индустриализацията. Водата е защитена от Андите и филтрирана от скалите. Тя няма контакт с въздуха на модерния свят, дори по време на бутилиране.

Останалите брандове в класацията са eVamor, САЩ; 1907 New Zealand, Нова Зеландия; Eternal, Нова Зеландия; Jana, Хърватия; Hawaii, Хавай.

Предимствата на артезианската вода

Една от основните причини да изберете артезианска вода е добрия, чист вкус, а другата е – предимствата за здравето.
В артезианската вода няма замърсители, които могат да останат в другите бутилирани води, дори след процес на пречистване. Освен това е изключително богата на минерали, особено на калий и натрий. Пиенето на артезианска вода балансира pH на организма. А калция и флуора са полезни за костите и зъбите.
Артезианската вода е подходяща при здравословен режим на хранене.
SuperMag