Яйцата - храна на древните римляни, но и на човека от 21 век

Още от най-ранните си години всички ние се сблъскваме с един особен вид храна, който се крие зад твърди черупки, а от вътре е слузест и лепкав. Сготвили се обаче се превръща в деликатес, от който трудно може да се откаже човек през целия си живот. Да, става въпрос за яйцата.


Историята

Най-честата употреба е на птичите яйца, които са ценна храна още от праисторията още от времето на ловните общества, та и до по-ново време. Пилето (живяла в тропическа и субтропическа Югоизточна Азия и Египет през 1500 г. пр. Хр.) най-вероятно е опитомена заради яйцата си пред 7500 г. пр. Хр. Гробницата на Харемхаб в Египет, построена около 1420 г. пр. Хр. Показва изображение на мъж носещ купи с щраусови яйца и други големи яйца, вероятно тези на пеликан. В древен Рим пък яйцата са били консервирани с помощта на редица различни методи и ястията често са били овкусявани с яйце.

Яйцата, бъркани с цитросови и кисели сокове, са популярни във Франция през XVII в. Това именно може да е и произходът на лимоновата извара. Индустрията за сушени яйца се развива през деветнадесети век, преди възхода на индустрията за замразени яйца. През 1878 г. компания в Сейнт Луис, Мисури започва да трансформира яйчен жълтък и яйчен белтък в светлокафяво, подобно на брашно вещество, като използва процес на сушене. Производството на сушени яйца значително се разширява по време на Втората световна война, тъй като технологията е използвана от въоръжените сили на Съединените щати и техните съюзници.

През 1911 г. Кашонът, в който днес ес държат традиционно яйцата е изобретен от Джоузеф Койл в Смитърс, Британска Колумбия, за да разреши спор за счупени яйца между фермер в долината Бъкли и собственика на хотел Алдермир Ранните картонени кашони са направени от хартия.

Ползите

Яйцата съдържат няколко витамини и минерали, които са съществени части от здравословната диета. В много части на света яйцата са лесно достъпна и евтина храна.
В миналото имало някои противоречия относно това дали яйцата са полезни или не, особено по отношение на холестерола. Мнението днес обаче е, че в умерени количества яйцата са полезни за здравето, тъй като могат да бъдат добър източник на протеини и други основни хранителни вещества.

Яйцата могат да осигурят редица ползи за здравето, пише medicalnewstoday.com.

Силни мускули: Протеинът в яйцата помага за поддържането и възстановяването на телесните тъкани, включително мускулите.

Здраве на мозъка: Яйцата съдържат витамини и минерали, които са необходими за ефективното функциониране на мозъка и нервната система.

Енергия: Яйцата съдържат всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да произвежда енергия.
Здрава имунна система: Витамин А, витамин В-12 и селен в яйцата са ключови за поддържането на имунната система здрава.

По-нисък риск от сърдечни заболявания: Холинът в яйцата играе важна роля за разграждането на аминокиселината хомоцистеин, която може да допринесе за сърдечни заболявания.

Бременност: Яйцата съдържат фолиева киселина, която може да помогне за предотвратяване на вродени увреждания, като спина бифида.

Здраве на очите: Лутеинът и зеаксантинът (каротиноид съдържащ се в ретината) в яйцата помагат за предотвратяване на дегенерация на макулата, водеща причина за свързана с възрастта слепота. Други витамини в яйцата също насърчават доброто зрение.

Загуба на тегло и поддържане: Протеинът в яйцата може да помогне на хората да се чувстват сити за по-дълго. Това може да намали желанието за закуска и да намали общия прием на калории.

Здраве на кожата: Някои витамини и минерали в яйцата спомагат за насърчаване на здравата кожа и предотвратяват разграждането на телесните тъкани. Силната имунна система също помага на човек да изглежда и да се чувства добре.

За да усети ползите за здравето от яйцата, човек трябва да ги яде като част от балансираната диета, препоръчват специалистите.

Хранене

Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA), едно средно варено или пасирано яйце с тегло 44 g може да осигури следните хранителни вещества:

Енергия: 62,5 калории
Протеин 5,5 грама (g)
Общо мазнини: 4,2 g, от които 1,4 g са наситени
Натрий: 189 милиграма (mg)
Калций: 24,6 mg
Желязо: 0,8 mg
Магнезий 5,3 mg
Фосфор: 86,7 mg
Калий: 60,3 mg
Цинк: 0,6 mg
Холестерол: 162 mg
Селен: 13,4 микрограма (mcg)
Лутеин и зеаксантин: 220 мкг
Фолиева киселина: 15,4 мкг
Яйцата също са източник на витамини А, В, Е и К.

Яйчният белтък и жълтъкът са богати източници на протеин. Около 12,6% от ядливата част на едно яйце е протеин.
Специалистите по здравословно хранене препоръчват на американските граждани на възраст от 19 и повече години да консумират 46-56 грама протеин всеки ден, в зависимост от тяхната възраст и пол. Това трябва да представлява 10–35% от дневните им калории.

През 2018 г. един изследовател стигна до заключението, че яйцата съдържат висококачествен протеин и че яденето на яйца е малко вероятно да доведе до сърдечни заболявания.
Докато месото също може да бъде добър източник на протеин, то може да съдържа високи нива на по-малко здравословни елементи, като наситени мазнини.

Мазнини

Едно средно яйце съдържа около 4,2 g мазнини, от които 1,4 g са наситени. Повечето мазнини в едно яйце са ненаситени. Експертите смятат, че това е най-добрият вид мазнини за балансирана диета.

Общите мазнини трябва да съставляват 25–35% от дневните калории на човек, а наситените мазнини трябва да представляват по-малко от 10%.

Това означава, че човек, който приема 2000 калории на ден, трябва да консумира максимум 22 г наситени мазнини.

Омега-3 мастни киселини

Яйцата също доставят омега-3 мастни киселини, главно под формата на докозахексаенова киселина (DHA). DHA помага да се поддържа мозъчната функция и зрението.
Тези мастни киселини са най-често срещани при мазна риба. Яйцата могат да осигурят алтернативен източник за хора, които не ядат риба.

Витамин D

Витамин D е основно хранително вещество и ниските нива могат да доведат до слаби или чупливи кости. Яйцата естествено съдържат този витамин, а някои са обогатени с витамин D чрез храна на кокошките.

Тялото синтезира по-голямата част от витамин D, от който се нуждае, от слънчевата светлина. Хората обаче се нуждаят и от малко витамин D от хранителни източници.

Едно средно яйце съдържа около 0,9 мкг витамин D, като всички те са в жълтъка.

Холестерол

Едно средно яйце обикновено съдържа 162 mg холестерол. В миналото експертите препоръчваха ограничаване на приема на яйца поради тази причина.

Изследователите обаче не са открили връзка между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания.
Има два вида холестерол: липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). "Добрият" HDL холестерол изглежда намалява нивата на "лошия" LDL холестерол.

Консумирането на яйца повишава нивата на HDL холестерол и намалява нивата на LDL холестерол.

Освен това яйцата са с ниско съдържание на наситени мазнини. В резултат на това ефектът им върху нивата на холестерола в кръвта вероятно ще бъде клинично незначителен.

Готвене

Яйцата са универсална храна и много хора им харесват пържени, варени, бъркани или печени. Те са лесни за включване в диетата.

Пилешките яйца се използват широко в много видове ястия, както сладки, така и солени, включително много печени продукти. Някои от най-често срещаните методи за приготвяне включват бъркани, пържени, панирани, твърдо сварени, меко сварени, омлети и мариновани. Те също могат да се консумират сурови, въпреки че това не се препоръчва за хора, които могат да бъдат особено податливи на салмонелоза, като възрастни хора, немощни или бременни жени. Освен това протеинът в суровите яйца е само 51 процента бионаличен като има предвид, че този на варено яйце е по-близо до 91% бионаличност, което означава, че протеинът на варени яйца е почти два пъти по-усвоим от протеина от суровите яйца.

Като съставка за готвене, яйчните жълтъци са важен емулгатор в кухнята и се използват и като сгъстител, особено при приготвянето на различни видове кремове.
В яйчения белтък се съдържа протеини, но малко или никакво съдържание на мазнини и може да се използва при готвене отделно от жълтъка. Протеините в яйчния белтък му позволяват да образува пени и аерирани ястия. Яйчните белтъци могат да бъдат аерирани или разбити до лека, пухкава консистенция и често се използват в десерти като безе и мус.

Смлените яйчени черупки понякога се използват като хранителна добавка за доставяне на калций. Всяка част от яйцето е годна за консумация, въпреки че яйчената обвивка обикновено се изхвърля.

Варените или панирани яйца например се правят лесно и не съдържат добавена мазнина. Обикновените варени яйца могат да бъдат добра закуска или ядене за човек с храносмилателни проблеми или някой, който се възстановява от заболяване.

Твърдо сварените яйца са удобна храна за пикник и вървят добре в салата. За здравословен омлет или бъркани яйца използвайте растително масло и добавете лук, билки, чесън, грах и сладка царевица за допълнително хранене.

Забавление и традиция

Популярна великденска традиция в някои части на света е украса от твърдо сварени яйца (обикновено чрез боядисване в специални бои). Подобна традиция на рисуването на яйца съществува в райони по света, повлияни от културата на Персия. Преди пролетното равноденствие в персийската новогодишна традиция, всеки член на семейството украсява твърдо сварено яйце и ги слага в купа.

В Северна Европа и Северна Америка великденските яйца могат да бъдат скрити от възрастни, за да могат децата да ги открият в игра - лов на великденски яйца. В Източна и Централна Европа, както и в части на Англия, великденските яйца могат да се счукват едно срещу друго, за да се види чие яйце се чупи първо и чие яйце е по-силно.
СуперМаг