10 от най-полезните плодове, които да добавите към менюто си


Плодовете са свежи, вкусни, полезни и успешно заместват шоколада и сладоледа.

1. Ябълки

Една ябълка дневно дава на тялото 3 грама фибри. Фибрите са полезни за метаболизма и освен това намаляват риска от сърдечни проблеми.

2. Банани

Бананите са чудесен източник на калий. А калият е полезен за работата на мускулите и здравето на сърцето. Един банан дневно ще ви накара да се чувствате по-добре.

3. Къпини

Къпините са сред най-полезните плодове. Една чаша от тях ви дава 10 грама фибри, огромно количество антиоксиданти и незаменимо удоволствие. Тези малки сладки плодчета не само са вкусни и много питателни.

4. Кайсии

Кайсиите съдържат много голямо количество витамин А, който е полезен за кожата. Хапвайте 2-3 свежи или сушени кайсии дневно за блестяща кожа.

5. Манго

Мангото е богато ма витамини А и С. В един плод има около 57 мг витамин С – какъв по-добър източник на полезния витамин?

6. Портокали

Портокалите са най-известния естествен източник на витамин С (заедно с лимоните, разбира се). Като допълнение, обаче те съдържат и полезния за костите и зъбите калций.

7. Папая

Една чаша нарязана папая съдържа голяма доза витамин С и около 2.5 мг фибри. Полезно и вкусно.

8. Череши

Черешите се нареждат сред най-полезните плодове. Смята се дори, че редуцират риска от рак.

9. Ягоди

Една чаша ягоди съдържа 3.8 грама фибри и много витамин С. Ако не сте почитател на цитрусите, ягодките са идеален техен заместник.

10. Боровинки

Боровинките са в класацията на супер храните. Те са богати на антиоксиданти и намаляват риска от възпаление на пикочния мехур.
Вижте още:

10 от най-полезните зеленчуци

7 чудесни здравословни храни

Храни, богати на витамин С