Ползите от консумирането на мляко и месо

Наскоро направено изследване показва, че органичното месо и млечни продукти съдържат около 50% повече хранителни омега 3 мастни киселени, отколкото неорганичните, пише сайтът daylesford.com.


Разликата в омега-3 се дължи на това, че говедата отглеждани в естествена среда имат по-близка до средата си диета, в която консумират трева и друг вид разстения, които обогатяват състава на месото. Учените са успели да свържат едно от разстенията, а именно детелината с повишаването на концентрацията на омега-3 в месото и млечните продукти.

Сравнението е направено в две проучвания в British Journal of Nutrition, и двете водени от професор Карло Лайферт от университета в Нюкасъл и международен екип от експерти.

„Хората избират биологично мляко и месо поради три основни причини: подобрено хуманно отношение към животните, положителното въздействие на биологичното земеделие и предполагаемите ползи за здравето. Но много по-малко се знае за въздействието върху хранителните качества, следователно и необходимостта от това проучване“, каза Лайферт. Според биологичните стандарти кравите трябва да ядат 60% прясна трева.

Ползи от месото

Ново изследване показва, че диетите, които в момента се предлагат на хората трябва да бъдат преразгледани, за да се отчетат хранителните навици на съвременните популации от цял свят съобщава medicalnewstoday.com. Необработеното червено месо и млечни продукти, например, трябва да бъдат включени като част от здравословната диета, смятат учените.

Много изследвания показват, че диетата, която избягва червеното месо и млечни продукти, но е богата на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, е най-добрата за здравето на сърцето.

Новите изследвания обаче показват, че трябва да променим мисленето си в тази посока.

Проспективното епидемиологично проучване на градските селски райони (PURE), ръководено от проф. Салим Юсуф, директор на Института за изследване на здравето на населението (PHRI) в Университета Макмастър в Хамилтън, Канада - предполага, че резултатите от тези традиционни изследвания могат да бъдат разковничето за промяната в хранителния режим на стотици хора.

По-конкретно, обясняват изследователите, такива проучвания се основават на хранителните навици на страните с високи доходи и се основават на данни от преди десетилетия. Поради тези причини направеното ново проучване има за цел да направи по-изчерпателен анализ на хранителните модели на хората по целия свят.

Неговите констатации бяха представени на годишната конференция на Европейското кардиологично общество през 2018 г., проведена в Мюнхен, Германия. Изследователите също са публикували техните в списание The Lancet.

За проучването на PURE проф. Юсуф и негови колеги изследвали връзката между диетата и здравето на сърцето при почти 140 000 здрави хора на възраст 35–70 години, които са били клинично проследявани повече от 9 години.

През този период 6821 души са починали от сърдечно-съдово заболяване и 5466 са преживели големи сърдечно-съдови събития като инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Качеството на диетите на участниците се оценявало с помощта на оценка на храната. За да разработят резултата, изследователите включили храни, които в предишни проучвания предполагали, че могат да намалят риска от преждевременна смърт, като: плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба, млечни продукти и месо.

Андрю Менте от PHRI, главният изследовател на изследването, обобщава констатациите. „Хората, които имат такава диета, наблягаща на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба, млечни продукти и месо, са имали най-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт“, казва той.

„По отношение на месото установихме, че непреработеното месо е свързано с ползи за здравето“, казва Андрю Менте.

По-конкретно, в сравнение с хората, които са постигнали най-ниска оценка за качеството на диетата си, тези с най-висок качествен резултат са с 11% по-малко склонни да преживеят сериозно сърдечно-съдово събитие, 17% по-малко вероятно да получат инсулт и 25% по-малко вероятно да умрат от каквато и да е причина.

Освен това констатациите предполагат, че приемът на рафинирани въглехидрати трябва да бъде ограничен, но че млечните продукти и необработеното червено месо може да са полезни за здравето.

Ползи от млякото

Кравето мляко е добър източник на протеини и калций, както и на хранителни вещества, включително витамин В12 и йод. Също така съдържа магнезий, който е важен за развитието на костите и мускулната функция, и суроватка и казеин, за които е установено, че играят роля за понижаване на кръвното налягане, пише BBC.

Националната здравна служба на Обединеното кралство препоръчва на деца на възраст между една и три години да консумират 350 милиграма калций на ден, което би осигурило малко над половин чаша мляко, за здравословно развитие на костите.

Млякото има много ползи за здравето, които могат да направят добро за тялото ви, но трябва да знаете, че не всички храни имат богатството на хранителни вещества, както млякото. Освен това млякото е най-големият източник на калций и витамин D за деца и възрастни. Тази бяла течност има много предимства от това, което някога можете да си представите. Ето някои от ползите за здравето от пиенето на мляко, пише medlife.com.

Полза за костите

Трябва да пиете поне една чаша мляко на ден, тъй като това помага за вашите кости и ги прави по-здрави. Това се дължи на високия източник на калций и хранителни вещества, както и на калий и фосфор, открити в млякото. Трябва да знаете, че около 99% от калция в тялото ви се съхранява в костите, включително зъбите. Пиенето само на една чаша мляко на ден може да предотврати костни заболявания като остеопороза.

Богатството на протеини

Твърди се, че млякото е богато на протеини. Вашето тяло се нуждае от протеини, които могат да помогнат за възстановяването на клетките и повишаването на имунитета. Друг основен протеинов тласък, който млякото ви предлага, е, че ви предлага всичките девет незаменими аминокиселини, които са необходими на тялото ви да продължи да функционира. Обикновено в човешкото тяло има 2 вида протеини, като казеин и суроватъчен протеин, и двата се считат за висококачествени. Има проучвания, които са доказали, че млечните продукти са помогнали на възрастните хора да натрупат мускулна маса и физическа сила.

Намалява рисковете от затлъстяване

Има много изследвания, в които се посочва, че една чаша мляко на ден може да намали риска от затлъстяване. Това може да е вярно в случая с пълномасленото мляко. С високия си източник на протеиново съдържание в него, то може да ограничи апетита ви за дълго време. Така че имайте предвид, че трябва да добавите пълномаслено мляко във вашата диета, тъй като това ще ви помогне в борбата ви с мазнините, а и ще ви помогне ако сте решили да тръгнете на фитнес.

Може да се добави към много съставки

Млякото е тази богата на протеини напитка, която може лесно да се добави към вашата диета и да се съчетае лесно с много други храни. Има много начини, по които можете да добавите мляко към вашата фитнес диета. Можете да правите смутита, да го добавяте към овесени ядки, кафе и супи за по-добро здраве и вкус. Освен това трябва да знаете, че киселото мляко съдържа същите количества протеини, подобни на тези на прясното мляко.

Предотвратява киселини

Има много храни, които имат киселинен характер и могат да причинят киселини, а след това и доста неприятни съпътстващи стомашно-чревни проблеми. За да не се случи това, всичко, което трябва да направите, е да пиете чаша мляко всеки ден и това ще намали болката, от която страдате. Млякото Ви дава охлаждащ ефект, който покрива лигавицата на стомаха и хранопровода от причинените киселини.

Бори се с множество заболявания

През последните двадесет години изследователите установиха, че млякото помага за предотвратяване на много заболявания като намаляване на риска от инсулти и високо кръвно наляган . Освен това, лактозата помага на черния дроб да намали производството на холестерол. Това помага да подобрите зрението си, както и да помогнете въобще на своя организъм. Сега, след като знаете, че млякото има широк спектър от ползи за здравето, много е възможно да пожелаете да изпиете една чаша мляко. Препоръчително е да изберете мляко с ниско съдържание на мазнини, пълномаслено мляко, обезмаслено мляко.

Борбата със стреса

Твърди се, че млякото е най-добрият лечител срещу стрес поради това, че е източник на витамини и минерали, от които се състои. Така че, ако сте имали дълъг ден на работа, всичко, което трябва да направите, е да седнете и да изпиете чаша мляко и това ще ви успокои. Млякото успокоява мускулите и нервите ви и ви кара да се чувствате спокойни, ще ви помогне и в по-лесното заспиване.

Здрави зъби

Твърди се, че млякото укрепва зъбите ви поради високото съдържание на калций в него. Калцият е всичко, от което се нуждаят вашите зъби и кости. Лактозата също помага за предотвратяване на кариес и проблеми с венците. Калцият се абсорбира от тялото ви, ако в млякото ви има известно количество витамин D. Затова не забравяйте да прочетете етикета на опаковката отзад и да проверите пакета дали млякото, което купувате, съдържа витамин D в него.

Грижа за кожата

Разбира се, Клеопатра е най-красивата кралица живяла някога и за да има най-добрата и добре изглеждаща кожа, тя се къпела с мляко. Млякото прави кожата ви да изглежда млада, мека и приятна на допир. Това отново се дължи на богатия му източник на хранителни вещества и витамини, които съдържа. Това обаче не означава, че трябва да се къпете във вана, пълна с мляко. Всичко, което трябва да направите е да пиете 2 чаши мляко всеки ден и ще започнете сами да виждате разликата.
SuperMag
МЕСО пазарувайте ТУК>

MЛЕЧНИ ПРОДУКТИ пазарувайте ТУК>