Най-полезните ядки


Ядките са вкусни, дават енергия на тялото и са наистина полезни, заради богатото си съдържание на мононенаситени мазнини.

1. Орехи

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и защитават сърцето, подобрява когнитивните функции и има антивъзпалителен ефект при астма, ревматизъм, екзема, псориазис.
Орехите съдържат мощния антиоксидант елагова киселина, която се бори с клетките на рака и усилва имунната система.

2. Бадеми

Четвърт чаша бадеми дневно зарежда тялото с ценен магнезий, калий, витамин Е, селен и калций.
Полезен е за дебелото черво и е чудесен източник на добър холестерол – 70 % от мазнините в бадемите са мононенаситени.

3. Кедрови ядки

Кедровите ядки съдържат ценни за тялото амино киселини, както и витаминини А, B и D.
Полезни са при висок холестерол и са много подходящи при диета.

4. Кашу

Кашуто има много ниско съдържание на мазнини и повечето са ненаситени.
Голяма част от съдържанието е олеинова киселина. Освен това е богато на магнезий, цинк, желязо, биотин.

5. Лешник

Лешниците са добър източник на протеини.
Освен това съдържат и витамин Е и бета-ситостерол, които са полезни за сърцето и се борят с рака.

6. Макадамия

Ядките макадамия са богати на протеини, фибри, ненаситени мастни киселини, калий и магнезий.
Полезни са в борбата с лошия холестерол и са много подходящи за диета.




SuperMag
Снимка: Flickr