Храни за здравословен тен или как да повишим съдържанието на меланин в тялото сиМеланинът е пигмент, който може да бъде открит в кожата, ириса, както и в косата, в по-малко количество във вътрешното ухо и мозъка. Това е веществото, което определя цвета на нашите очи и коса, както и здравословния ни контакт със слънцето.

Меланинът е отговорен за абсорбирането на UVA и на UVB лъчите, излъчвани от слънцето, и ни предпазва от вредните им ефекти. При абсорбирането на лъчите, продукцията на пигмента в нашата кожа се увеличава, правейки я по-тъмна. През последните години редица специалисти твърдят, че предпазването на кожата единствено чрез външни фактори като слънцезащитните лосиони, например, не е достатъчно и е необходима така наречената вътрешна защита на организма, която се постига чрез редуциране на токсините в тялото и чрез увеличаването на синтеза на меланин.

Този текст има за цел да предложи хранителни продукти, които спомагат за продукцията на меланин и така правят нашите кожа и коса по-устойчиви при съприкосновение със слънцето.

Моркови

Храните, в които се съдържа витамин А, стимулират производството на меланин, както и поддържането на здравословните му нива, правейки тена по-красив и по-траен. Безспорно една от най-популярните храни за постигането на този ефект са морковите. Морковите са съставени главно от бета-каротини, които образуват витамин А. Освен това сред множеството ползи от консумацията на моркови спада и здравословния баланс на ретината, тъй като освен за по-красив тен, витамин А и меланинът способстват и за продукцията на ретиналния пигмент.

Домати

Друг основен източник на бета-каротин са доматите. Те имат сходен състав на този на морковите и също са полезни за кожата, косата и очите. Изключително богати на витамин А са всички розови разновидности на домата, които лесно можете целогодишно да откриете в онлайн супермаркетите.

Пъпеш

Макар и по-малко популярен пъпешът има висок потенциал за подобряването на меланина в кожата. Този път не само витамин А, но и витамин Е способства за синтеза на меланин. Все пак пъпешът има в наличност и двата витамина, А и Е, което го превръща в мощен продукт за подобряване на тена на тялото и общия ни тонус. Освен това пъпешът е силен антиоксидант и предотвратява преждевременното състаряване на кожата.

Праскови

Чували ли сте, че само една праскова съдържа над 15% от дневната доза витамин А, която Ви е необходима? Точно както досега споменатите плодове и зеленчуци, прасковите са богати на бета-каротин, който спомага за естествения тен на тялото.
Имайте предвид, че това са характеристики на почти всички оранжеви плодове и зеленчуци като портокала, мангото и други.

Сладки картофи

Сладките картофи също са добър източник на бета-каротин, но в по-малки количества от морковите. Те са богати на витамин А също така, но по-високото съдържание на въглехидрати е причина дамите често да ги избягват.

Яйца

Яйцата са един от чудотворните продукти, що се отнася до тена на кожата. Това се дължи главно на високото съдържание на витамин Е в жълтъка им, но и на концентрацията на витамин В в белтъка.

Млечни продукти

Млечните продукти не само са богати на витамин А, но и съдържат незаменими аминокиселини тирозин и цистин. Тирозинът и цистинът играят важна роля при синтеза на меланин в кожата и често дори и да приемате огормно количество плодове и зеленчуци, богати на витамин А, те може да се окажат недостатъчни, ако Ви липсват тези две аминокиселини. Най-често те се срещат при прясното и киселото мляко и при сиренето, но можете да си ги набавите и чрез консумацията на царевица и ориз.

Риба

Последна, но не и по важност, се нарежда рибата поради нейното високо съдържание на витамин D. Рибни масла като тези от сьомга притежават големи количества от този витамин и способстват както за по-здравословен тен, така и цялостно по-добър вид на кожата. Тъй като този вид риби са богати на мазнини, ежедневната им консумация не е препоръчителна. Най-добре е да ядете такава риба два пъти седмично и не по-често. Маринованата риба тон е също така богата на витамин Е. Макар че риби от типа на сьомга и риба тон не винаги могат да бъдат закупени в магазинната мрежа, можете да си ги набавите замразени в някои онлайн супермаркети.

Други начини да увеличите синтеза на меланин в тялото

На пазара вече съществуват инжекции с изкуствено синтезиран меланин, както и лосиони, които стимулират кожата да произвежда повече меланин. Този вид средства обаче са с доказано краткотраен и двойствен ефект. В случай, че Ви е необходим прием на бета-каротини и витамин D по-висок от този, който можете да си набавите чрез хранителни продукти, можете да прибегнете към хранителни добавки като тироцин и гинко.

...............................................

beauty.onehowto.com
Снимка: Freeimages.com