5 храни, полезни за зъбите


Красивата усмивка изисква здрави зъби, а това до голяма степен зависи от храната, разбира се. Ето някои храни, полезни за зъбите.

1. Млечни продукти

Млечните продукти като прясно и кисело мляко и сирене са богати на калций и фосфор, които от своя страна укрепват емайла на зъбите и стимулират секрецията на слюнка, което балансира нивото на pH в устата и защитава от бактерии.

2. Храни, богати на протеини

Меса като пилешкото и говеждото съдържат фосфор, който е важен за здравината на зъбния емайл.

3. Целина

Целината е „абразивна храна”. Заради високото съдържание на фибри, тя почиства зъбите и така защитава повърхността им. Освен това, целината изисква дълго дъвчене, поради влакнестата си структура и така стимулира слюноотделянето и масажира венците.

4. Ягоди

Ягодите са богати на антиоксиданти и витамин С, които са важни за поддържане на здравето на цялата устна кухина. Те, също така, имат и естествен ексфолиращ ефект, който се дължи на ябълчената киселина в състава им. Така хапването на ягодки почиства зъбите, предпазва от зъбен камък и дори може да направи усмивката по-бяла.
Важно: прекаляването с ябълчена киселина може да има обратен ефект върху зъбите, затова достатъчно е просто да включите ягодите към менюто си.

5. Зелен чай

Повечето видове чай съдържат флуорид, който предпазва от кариес. А зеленият чай съдържа и полифенол – антиоксидант, който предпазва зъбите от натрупване на плака.
Supermag.bg
Снимка: sxc.hu
Вижте още:

10 от най-полезните плодове, които да добавите към менюто си

Кои са най-полезните напитки

8 храни, които подсилват имунната система

7 диетични и здравословни храни