Любимите пролетни зеленчуци


През зимата тялото се изтощава, тъй като най-често намаляваме количеството витамини и минерали през студените дни. Затова най-добре през пролетта да се хапват повече свежи зеленчуци.

1. Спанак

Свежият пролетен спанак е нежен и крехък, така че може да се консумира суров. Спанакът е добър източник на витамини А и К, както и на желязо и калций.

2. Репички

Репичките са пикантни и хрупкави, любимата добавка към зелената салата. Богато са на витамин С и калий. Добавяйте към салати и овкусявайте със сол и балсамов оцет.

3. Зелен лук

Малко калории и много витамин А – зеленият лук е идеален за пролетното меню (и диета).

4. Рукола

Руколата е още един пролетен зелен зеленчук, богат на витамини, особено А и С, както и на полезни за тялото антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

5. Марули

Марулите са богато на калций, желязо, фосфор и редица витамини, като В1, В2 и Е. Изключително подходящи са за диета и здравословно хранене – полезни, свежи и вкусни.




Supermag.bg
Снимка: Flickr




Вижте още:

10 от най-полезните зеленчуци

Храни, богати на витамин С