Полезните предимства на билковия чай

Всички знаем, че когато сме настинали или когато ни е студено най-добре е да си починем и да се подкрепим с чаша горещ билков чай

 

Чай от бъз 

Белите цветчета на бъзовия цвят са добро лекарство срещу студа. Той помага за прочистване на ноздрите и освобождава дишането. Освен това предизвиква потене, а според учените повишената температура не позволява на вирусите да виреят.

 

Чай от коприва

Копривата е богат източник на калций, желязо и силициев диоксид. Желязото играе голяма роля за енергията на тялото и затова чаят от коприва действа енергизиращо. 

 

Чай от лайка

Лайката помага срещу безсъние. Това се дължи на аминокиселината триптофан, известна със своя успокояващ ефект. 

 

Зелен чай

Зеленият чай укрепва клетките в цялото тяло и така се бори с процесите на стареене. Богат е на антиоксиданти и чрез тях защитава клетките от увреждане.

 

Чай от мащерка

Мащерката участва активно в лечението на настинка. Това се дължи на летливите масла в състава й, които предпазват от вируси и инфекции. 

 

Ментов чай

Традиционно ментата се използва при гадене. Чрез стимулиране производството на жлъчен сок в жлъчния мехур, ментата разгражда мазнините и по този начин облекчава гаденето. 

 

Градински чай

Градинският чай помага при кървящи венци, за облекчаване на болки в гърлото, служи като лекарство за стомашно неразположение и лошо храносмилане, облекчава напрежението и главоболието. 

 

Вижте още:

 Любопитни факти за чая

Чай. Как го пият по света?