7 храни, които стимулират метаболизма


Добрият метаболизъм е основна предпоставка за борбата с излишните килограми и поддържането на желаното тегло. А метаболизмът зависи от движението и разбира се, храната, която ядете. Ето 7 храни, които стимулират и ускоряват обмяната на веществата.

1. Риба

Видове риба като сьомга, риба тон и треска, са сред най-добрите ускорители на метаболизма. Те са добри източници на протеини, имат ниско съдържание на мазнини и калории и са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Тялото се нуждае да изгаря калории, за да усвоява храната, а калориите нужни за усвояване на протеините, са повече от тези, необходими за усвояване на мазнините. Ето затова рибата води класацията в ускорителите на обмяната на веществата.

2. Черно кафе

Черното кафе, в умерени количества е полезно за обмяната на веществата и дори действа като силен енергизатор. Освен това, няма калории.

3. Кисело мляко

Ако искате здравословна закуска – изберете киселото мляко. То е богато на протеини и, както споменахме по-горе, те изискват голямо количество изгорени калории, за да бъдат усвоени.

4. Ябълки

Полезни и нискокалорични, ябълките са нещо като „универсален войни” във войната с килограмите. Това е така, защото ябълките спадат към групата храни с отрицателни калории. За обработването на храните с отрицателни калории се изисква по-голямо количество калории, отколкото те самите притежават и именно затова се наричат „отрицателни”.

5. Канела

Канелата е известен ускорител на метаболизма, Можете да я добавяте към чая или киселото мляко, за по-добър ефект.

6. Зелен чай

Ефектът на зеления чай върху метаболизма, заедно с високото му антиоксидантно съдържание и определено са сериозни причини, да го добавите към ежедневното си меню.

7. Броколи

Броколи е пълно с калций и витамин С. Калцият ускорява метаболизма, а витамин С помага на тялото да абсорбира повече калций. Като допълнение, броколи е добър източник на фибри, което го нарежда сред най-подходящите за диета храни.

И не забравяйте, ефектът от всяка диета и всеки режим за отслабване е добър само ако набавяте на тялото си достатъчно количество вода!
SuperMAG.bg
Снимка: Flickr