Кулинарни приложения на млякото

Млякото е една от основните хранителни групи на човека. На практика, почти няма ястие, към което не може да се добави прясно или кисело мляко. Употребата му за сладкиши, блатове за торти, сладки кремове, като част от заливка за мусака и поливи за различни запеканки е доста честа, особено в нашата традиционна кухня.
Неповторимият и любим на всички сос Бешамел не би имал подобен вкус, ако не е прясното мляко. В прясно мляко се киснат меса и риба, преди да се подложат на друга кулинарна употреба. Може да приготвите пиле с прясно мляко, както и различни други меса и да сте сигурни, че вкусът ще очарова вас и вашите близки или гости.


Сос Бешамел

Макар сос Бешамел да е един от най-простите сосове, приготвянето му може да се окаже истинско предизвикателство за начинаещите в кухнята. Както при всяко едно ястие и при неговото приготвяне има тънкости.
Въпреки, че за приготвянето му са необходими само три съставки, сосът Бешамел е класически за френската кухня и основа на много други сосове. Освен това се използва и в редица рецепти в италианската кухня. Можете ли да си представите лазаня без него?

Както и за всички останали бели сосове, при приготвянето на сос Бешамел се започва с „ру блан“. Зад това претенциозно наименование, всъщност се крие просто гъста запръжка от брашно и масло.

Има три разновидности на сос Бешамел, а именно: класическа, която се използва за заливка на ястия; гъста, която се използва за суфле или като спояваща съставка на всички вегетариански кюфтета и рядка, която се използва в плънки на ястия и паста.

Необходими продукти за приготвяне на Бешамел:

Половин литър прясно мляко
50гр масло
2 с.л. брашно
Индийско орехче (по желание)
Сол
Бял пипер

Начин на приготвяне:

В дълбок съд, поставен на умерен огън, се стопява маслото. Към него, след като се отдръпне от огъня, бавно, лъжица по лъжица, се прибавя брашното. Съдът се слага за малко на огъня (да се позатопли) и при постоянно разбъркване се прибавя част от свареното мляко, докато се получи кремообразна смес. Съдът отново се слага на огъня и сместа се вари, докато се посгъсти, като непрекъснато се разбърква. Прибавя се бавно останалото мляко. Сосът се подправя със сол, пипер и настъргано индийско орехче. Изсипва се в сух чист съд, похлупва се и се държи на хладно до употребата му.

Тайните на идеалния сос Бешамел:


1. Много хора не знаят, че ако сосът стои на огъня повече от 10 минути започва да има неприятния вкус на сурово тесто. При по- продължително готвене, този вкус изчезва, за това класическия вариант на соса се готви около 35 минути, а съвременния - 5-7 минути.
2. За да няма бучки нашия сос и да бъде с перфектна, гладка консистенция, кашата „ру блан“ и млякото трябва да са с контрастна температура. За това към горещото масло и брашно добавяме хладко прясно мляко.

3. Сосът никога не бива да се приготвя в алуминиев съд. Той ще потъмнее и ще придобие неприятен външен вид. Най-добрия вариант за съд, в който да приготвим сос Бешамел е меден тиган.

4. Ако все пак получим бучки при приготвянето, можем да прецедим соса или да го разбием с пасатор .

5. Ако сосът стане по-рядък от необходимото, то ще трябва да го варим по класическа рецепта около 40 минути. Ако пък е прекалено гъст, можем да добавим мляко и да затоплим на бавен огън като бъркаме непрекъснато в една посока.

6. За различните разновидности на соса, съотношението на съставките е следното:

За класическия вариант - равни количества масло и брашно и 100мл прясно мляко на всеки 10 гр брашно.

За рядък сос - 35гр брашно, 35гр масло и половин литър прясно мляко

За гъст сос - 75гр брашно, 75гр масло и половин литър прясно мляко.

Марината за месо с прясно мляко

Относно кисненето на месо в прясно мляко, можем да кажем, че това е един чудесен начин да направим месото крехко и много вкусно. Ако искате бързо да направите вкусни вратни пържолки за непредвидени гости, всичко, което ще ви трябва е пържоли, една чаена чаша прясно мляко, малко сол, червен и бял пипер. След това наливаме мляко в съд и добавяме подправките. Поставяме две от пържолите и пак заливаме с мляко и подправки и така, докато всичкото месо е добре напоено в млякото. Затваряме с капак и оставяме в хладилник за 2 часа.

След това пържолите се прехвърлят (без маринатата) в тава и поставят в предварително загрята фурна. Пекат се на 180 градуса в продължение на 40 минути. След това ги обръщаме, за да се запекат и от другата страна - за още 15-20 минути. И сме готови с вкусна вечеря.

Маринатата с мляко е изключително подходяща и за телешко месо, което често става доста сухо, особено ако сме начинаещи в кухнята.

Факти и митове за млякото

Млякото помага за изграждането на здрави кости и понижаване на кръвното налягане. То може да ни помогне да намалим риска от диабет и често е помощник при борбата с излишните килограми. То е мощен пакет от благоприятни съставки, сред които калций, калий, магнезий, фосфор, висококачествен протеин и витамините А и D.
Счита се, че прясното мляко е една от най-пълноценните храни познати на човека. В него се съдържат балансирани диетично мазнини (наситени мастни киселини, лецитин, холин), въглехидрати (лактоза), белтъчини (2/3 казеин, 1/3 лактоглобулини и лактоалбумини), витамини (А, В6, 2, РР, каротин), соли (Ca, Mg, P, Na, Cl), т.е. от всички необходими за растежа и развитието на човешкия организъм вещества, при това в подходящи количества. Горното не се отнася за бебета.

Млякото е важен източник на водно и мастноразтворими витамини както за животните сукалчета, така и за децата и възрастните хора. Около един литър краве мляко е в състояние да задоволи дневните нужди от витамини при хората. Ето защо е много важно да консумираме ежедневно прясно или кисело мляко.


Ето някои интересни факти за млякото:

1. Млякото съдържа 8 грама висококачествен протеин
Една чаша мляко на ден осигурява 8 грама естествен, висококачествен протеин. Протеинът е важен поради много причини - помага да се изгради чиста мускулна маса и да се поддържат здрави кости.
Много от експертите препоръчват приема на 25 – 30 рама протеин при всяко хранене. Това, кога ще приемем протеина също е от значение. Закуската, обикновено се състои от повече въглехидрати и по- малко протеин. Включването на протеина за закуска ще ни помогне да се чувстваме по- сити и пълноценни и ще ни предпази от огладняване за по- дълго време. Една чаша мляко за закуска е достатъчна.

2. Млякото е най-добрият източник на калций
Ежедневния прием на чаша мляко е отличен източник на калций, който помага за изграждането и поддържането на здрави кости и зъби. За сравнение, необходими са седем чаши сурови броколи, за да получите толкова калций, колкото и в една чаша мляко.

3. Млякото съдържа калий, хранителен продукт, който липсва в диетата на повечето хора.
Калият помага да се регулира баланса на течностите в тялото ви и играе ключова роля за поддържане на здравословно кръвно налягане. Една чаша мляко на ден, осигурява достатъчно количество от него.

4. Съдържанието на витамин D в млякото
Витамин D, познат още, като „слънчевия витамин“ присъства естествено в много малко храни . Една чаша мляко осигурява приблизително 30% от дневното препоръчвано количество витамин D, който работи съвместно с калций, за да изгради и поддържа здрави кости. Това помага за предпазване на децата от рахит и възрастни хора от остеопороза.

5. Млякото е отличен източник на витамин В12
Този витамин спомага за изграждането на червени кръвни клетки и спомага за поддържането на централната нервна система. Една порция мляко или млечни продукти обслужва 20% от дневно препоръчително количество витамин В12.

6. Млякото е добър източник на витамин А
Витамин А помага да се поддържа здрава имунната система. Витамин А помага също така да поддържа здравето на кожата. Всяка порция мляко е добър източник на витамин А и осигурява 10% от препоръчителната дневна доза.

7. Млякото също е отличен източник на рибофлавин
Това хранително вещество в млякото (известно още като витамин В2) спомага за превръщането на храната в енергия. Консумацията на една чаша мляко осигурява 25% от препоръчителното количество рибофлавин на ден.

8. Млякото съдържа много фосфор
Фосфорът, заедно с калция и витамин D, помогат за поддържането на здравето на костите. Само една чаша прясно мляко на ден ни осигурява 25% от необходимото количество.

9. Млякото съдържа 10% от дневна доза на ниацин
Ниацин: Това хранително вещество в млякото, известно още като B3, работи съвместно с рибофлавин и витамин В12, за да помогне за превръщането на храната в енергия. Чаша мляко съдържа 10% от препоръчителната дневна доза ниацин.


Рецепти с мляко

След всичко написано за млякото, няма как да не завършим с някои от най-вкусните рецепти.

Мляко с ориз

Няма как да не започнем с един от най-популярния и любим на малки и големи десерт. Едва ли има човек, който да не е опитвал мляко с ориз и макар различните варианти на приготвяне, ще се спрем на класическия.

Необходими продукти:

125 г (1/2 ч. ч.) ориз
125 мл ( 1/2 ч. ч.) вода
500 мл (2 ч. ч.) прясно мляко
60 г (1/4 ч. ч.) захар
4-5 капки ванилова есенция ( или на прах)
мляна канела

Начин на приготвяне:

Оризът се почиства и се поставя в тенджера. Залива се с вода и се вари до полуомекване. След това се сипва прясното мляко и варенето продължава до пълното сваряване на ориза. Много важно е млякото с ориз да се вари на умерен огън, като се следи да не изкипи млякото или да не загори ориза, ако е необходимо огънят се намалява. Малко преди края на варенето се добавя и захарта. След като свалим от котлона и се поръсва с ванилията. Разбърква се добре и се разпределя в купички. По желание млякото с ориз се поднася, поръсено с канела или сладко от плодове, по желание.

Пиле с мляко

Това е една много лесна и вкусна рецепта.

Необходими продукти:

1,5 кг пиле
сол
смлян черен пипер
115 г краве масло
1 с. л. зехтин
1/2 пръчка канела
500 мл прясно мляко
шепа листа салвия (градински чай)
настъргана кора от 2 лимона
10 необелени скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 190 градуса. Посоляваме пилето и го подправяме с черния пипер от всички страни. Запържва се от всички страни в сгорещено масло със зехтин. Прехвърля се в огнеупорна тава заедно с останалите продукти. Пилето с мляко се пече 1 час и 30 минути, като може да го завъртате от време на време.

Разядка с прясно мляко

Необходими продукти:

сирене фета - 300 г
прясно мляко - 150 мл
оцет - 2 с.л. червен винен
зехтин - 2 с.л.
люти чушки - 2 бр. червени

Начин на приготвяне:

Почистваме чушките от семките и ги нарязваме на ситно. Фетата се нарязва на кубчета и заедно с чушките се пасира. Прибавят се към сместа оцета и зехтин и се пасира отново. Добавя се млякото докато дипът стане гладък и с кремообразна консистенция.


Бананов кекс с прясно мляко

Една рецепта, която няма как да не се хареса, подходяща както за закуска, така и за десерт.

Необходими продукти:

прясно мляко - 1 ч.ч.
брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
банани - 3 бр.
яйца - 5 бр.
масло - 1 с.л.
бакпулвер - 1 пакетче
захар - 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се по етапно млякото, захарта, брашното и бакпулвера, като не спираме да разбиваме. Бананите се обелват и намачкват с вилица. Добавяме ги към сместа и всичко се изсипва в съд за печене. Печем 20-30 минути на 200 градуса.

Тиквички с прясно мляко

Един малко по-различен вариант на тиквички с мляко.

Необходими продукти:

тиквички - 2 бр.
лук - 1 бр.
червен пипер - 1/2 к.л.
прясно мляко - 2 ч.ч.
сол - на вкус
чубрица - на вкус
олио - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Тиквичките се обелват и нарязват на кубчета. Добавя се сол на вкус. В олио се задушава нарязания лук и се добавя малко вода. Добавяме тиквичките и червения пипер. Наливаме прясното мляко и поръсваме с чубрица на вкус. Варим ястието до готовност на продуктите, като периодично разбъркваме да не загори. Бързо, лесно, вкусно и леко ястие.




Supermag