Положителните страни на забранените храни

Способни сме на всичко, за да запазим здравето и красотата си – заради фигурата можем да се лишим от любимия шоколад, заради риск от чернодробни заболявания – от алкохол и заради кръвното налягане – от кафе. Така много от любимите ни храни и напитки се превръщат в лоши навици или в бивши навици.

Ето обаче няколко факти за някои от забранените храни, които показват, че съвсем не са толкова лоши:Червено вино

Според редица изследвания чаша червено вино дневно има положителен ефект за сърдечносъдовата система. Редица изследователи твърдят, че антиоксидантите, които съдържа ципата на гроздето – ресвератрол помага в борбата с раковите клетки. Изследване на предимствата на ресвератврола показва и че той подпомага образуването на нови нервни клетки и така може да се използва като фактор в борбата с неврологични заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Предимствата на червеното вино за сърцето са известни, но освен това то има положителен ефект и върху зъбите, както и помага в борбата със студа. Освен, че е пълно с антиоксиданти, червеното вино е за предпочитане пред всякакъв друг алкохол и заради това, че няма толкова калории или допълнително захар.Черен шоколад

Флавоноидите се срещат навсякъде в природата, но освен това те са и мощни антиоксиданти. Присъстват в състава на най-различни храни и напитки като червено вино, чай, бира и... шоколад. За да си набавите флавоноиди, можете да ядете плодове и зеленчуци, но можете и да си похапвате шоколад.

Чрез консумирането на черен шоколад може да се поддържа нивото на кръвното налягане и подобно на червеното вино съдържа множество полезни антиоксиданти. 70% или 80 % какао е най-добрият избор. Всички шоколади съдържат серотонин – вещество, което влияе върху чувството на щастие и съответно на депресивните състояния. Ако се притеснявате, че е вреден за кожата, ще трябва да ви кажем, че черният шоколад дори може да помогне в борбата с някои пъпки. Това, което не трябва да забравяте е, че дори черният шоколад съдържа калории – ограничавайте се с няколко парчета дневно.

Кафе

Някои изследвания отричат, че кафето може да ви навреди и говорят за неговите предимства. Според тях кафето може да намали риска от поява на камъни в жлъчката и рак на дебелото черво, подпомага когнитивните функции и помага в борбата с появата на Паркинсон и освен това играе роля във физическата активност на тялото.

Общественото мнение наистина е способно да ви убеди, че кафето е една от най-нездравословните напитки. Но кафето, да повторим, съдържа антиоксиданти, които предпазват от рак на кожата и Паркинсон. Безкофеиновото кафе има същите предимства като другото, без негативният ефект от кофеина. Всъщност можете спокойно да продължите да пиете кафе, стига да не превишавате четири чаши дневно.Дъвка

През 1964 НАСА започват да дават дъвки без захар на астронавтите по време на мисии. Докато тубичките с храна са засищали апетита им, дъвките са се грижели да поддържат дъвкателните мускули и зъбите им здрави.

Повечето хора смятат, че дъвките са вредни за зъбите, но истината е точно противоположна. Редовното дъвчене на дъвка без захар стимулира слюноотделянето и така поддържа и почиства зъбите. Друго полезно въздействие е ускореното храносмилане на въглехидрати, което пак има отношение за здравината на зъбите, както и за способността за концентриране.

Ето, видяхте, че тези храни съвсем не са толкова лоши, просто имат лоша репутация.
Източник: SuperNova.bg