10 диетични храни за пролетта


Съвсем нормално и по-лесно през зимата се качват килограми, именно затова пролетта е времето на диетите. Ето няколко от най-подходящите за каузата храни.

1. Коприва

Много полезни хранителни вещества и много малко калории. Копривата е богата на калий, калций, желязо, витамини А, В и С. Освен това, копривата подтиска апетита, благодарение на серотонина и ацетилхолина. Оказва се и, че помага за почистване на тялото от токсини и действа против задържането на вода. Това твърди диетолога Лорън О’Конър.

2. Череши

„Черешите са най-подходящата ниско калорична закуска при диета” – казва диетолога Ратбън. Хранителните им вещества подпомагат детоксикацията, а антиоксидантите се борят със свободните радикали.

3. Репички

Една чаша нарязани репички съдържа 19 калории – перфектен избор при диета. Освен това пикантният зеленчук е богат на калий, витамин С, витамин В6 и фибри.

4. Агнешко

Агнешкото съдържа чисти протеини, както и витамин В12, който е много важен за поддържане на теглото, след като вече са свалени нужните килограми. Така твърди клиничния диетолог Стела Мецовас.

5. Ръж

Ръжта съдържа фибри, които поглъщат водата ефективно и осигуряват чувство за ситост.

6. Кромид лук

Лукът съдържа хром, който според някои проучвания подпомага за намаляване на телесните мазнини и подобряване нивата на холестерола. Освен това, минералите в лука ускоряват метаболизма, заради термогенните си свойства, които са отговорни за горенето на калории.

7. Краставици

Малко калории и много вода, плюс силиций, който действа като диуретик, краставиците са още едно диетично чудо.

8. Просо

Просото съдържа магнезий, който доказано е дефицитен в храненето, особено при жените. А магнезият участва в почти всички физиологични процеси на тялото. Доказана е връзката между нивата на магнезий и предотвратяване на метаболитен синдром.

9. Спанак

Само 10 калории за чаша спанак. Плюс съдържание на фибри, антиоксиданти, витамини А и К, магнезий, калий и желязо. Не забравяйте спанака!

10. Пресни картофи

Според едно прочуване, проведено в университета на Калифорния, хората, които ядат между 5 и 7 порции картофи седмично свалят повече от 2 килограма за три месеца. Пресните картофи в такъв случай са още по-ефективни, защото те се консумират още преди конвертиране на цялата захар в скорбялата.




Supermag.bg
Снимка: sxc.hu




Вижте още:

10 от най-полезните плодове, които да добавите към менюто си

7 чудесни здравословни храни

10 храни, които изненадващо помагат на диетата

 „Яйцето е нещо, в което се съдържат всички подходящи съставки за отглеждане на организъм, така че очевидно е с много хранителни вещества“, казва Кристофър Блесо, доцент по хранителни науки в Университета на Кънектикът в САЩ, пише BBC.

  Яденето на яйца заедно с друга храна също може да помогне на телата ни да усвоят повече витамини. Например, едно проучване установява, че добавянето на яйце в салата може да увеличи количеството витамин Е, което получаваме от салатата.

Но от десетилетия яденето на яйца също е противоречиво поради високото им съдържание на холестерол - което някои проучвания свързват с повишен риск от сърдечни заболявания. Един яйчен жълтък съдържа около 185 милиграма холестерол, което е повече от половината от 300 mg дневно количество холестерол, препоръчвано от американските диетолози. 

Означава ли това, че яйцата, вместо да са идеална храна, всъщност може да ни навредят?

Холестеролът, жълтеникава мазнина, произведена в черния ни дроб и червата, може да се намери във всяка една от клетките на нашето тяло. Обикновено го смятаме това за нещо „лошо“. Но холестеролът е жизненоважен градивен елемент в нашите клетъчни мембрани. Също така е необходимо на организма да произвежда витамин D и хормоните тестостерон и естроген.

Ние произвеждаме целия холестерол, от който се нуждаем, сами, но той се съдържа и в животински продукти, които консумираме, включително говеждо месо, скариди и яйца, както и сирене и масло.