Единайсет ползи от консумацията на прясно мляко, за които може би не знаете1. Невероятен тен
Клеопатра определено е знаела какво прави, взимайки си вана в мляко. Млякото помага на кожата да се запази мека, еластична, копринена и блестяща. Това е благодарение на множеството витамини и други хранителни вещества, които са основополагащи за здравето на кожата. Това, разбира се, не означава, че очакваме да напълните вана с мляко и да се потопите в нея, но приемът на поне две чаши прясно мляко на ден ще ви подсигури по-здрава и красива кожа.

2. Здрави зъби
Млякото е най-добрият източник на калций, а това е именно елементът, от който се нуждаят зъбите ви. Освен това млякото помага за предотвратяването на кариеси и износване на зъбите. Калцият обаче може да бъде усвоен от тялото ви само при наличието на достатъчно витамин D. Затова ви препоръчваме да пиете мляко подсилено с този витамин.

3. Здрави кости
Вярно е, че децата трябва да пият мляко, за да подобрят състоянието на костите си, както и за да си подсигурят здравословен растеж. Също така е вярно обаче, че възрастните могат да подпомогнат здравината на костите си, като пият мляко. Така се намалява вероятността от развиване на остеопороза. Отново, тези ползи са налични при кравето мляко и за да бъдат те валидни, е необходимо в тялото ви да има достатъчно количество витамин D.

4. Развитие на мускулите
Млякото е чудесна добавка и за да подобрите развитието на мускулната си система. Това се дължи на протеините, които млякото съдържа. Много атлети пият мляко след тренировка, тъй като то предоставя на тялото хранителни вещества, които му помагат да се възстанови. Освен това млякото спомага за предотвратяването на болки в мускулите и възстановява течността, изгубена по време на тренировка.

5. Загуба на тегло
Изследвания доказват, че жените, които пият мляко ежедневно губят тегло по-лесно от тези, които не консумират мляко. Ако търсите здравословна закуска или нещо дребно, което да ви засити, може да изпиете чаша мляко. Освен това е препоръчително да изпиете една чаша, докато вечеряте или ядете плодове.

6. Намалява стреса
Благодарение на многото витамини и минерали, открити в млякото, то може да действа за освобождаване от стреса. След дълъг и изморителен ден в офиса, можете да седнете и да изпиете чаша топло мляко. Това помага за освобождаването на напрежението в мускулите и за успокояване на нервите.

7. Облекчава симптомите на ПМС
Млякото доказано успокоява тялото и намалява негативните ефекти на ПМС. Благодарение на комплекса от калций и витамин D, прясното мляко успокоява нервната система и мускулите, което пък намалява често наличните болки в корема.

8. Млякото и депресията
Адекватните нива на витамин D в организма спомагат за продукцията на серотонин, хормон асоцииран с настроенията, апетита и съня. Липсата на витамин D често се проявява под формата на депресия и хронична умора. Прясното мляко е полезно при такива състояния, тъй като е подсилено с витамин D.

9. Източник на енергия
Всички знаем, че млякото е чудесен източник на калций и протеини, но знаехте ли, че то ви дава енергия. Когато се чувствате отпаднали и слаби, не се колебайте да изпиете чаша студено прясно мляко. Важно е обаче млякото да бъде студено, тъй като топлото прясно мляко има точно обратния релаксиращ ефект.

10. Елиминра киселините
Има много киселинни храни, които причиняват дискомфорт на стомаха особено ако бъдат смесени. Един от най-лесните и бързи начини да елиминирате този проблем е, като изпиете чаша студено прясно мляко. Охлаждащият ефект и кремообразната консистенция на млякото спомагат за защитата на хранопровода и стомаха, като така предотвратяват появата на киселини.
11. Бори се с болестите
През последните десетилетия учени установиха, че млякото помага за борбата и превенцията на редица заболявания. Една от основните му характеристики е умението му да занижава кръвното налягане, като така намалява вероятността от сърдечен или мозъчен удар. Освен това прясното мляко има свойството да намалява производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряването на зрението. Учени вярват, че млякото може да предотврати и някои форми на рака. Друго голямо предимство на млякото е, че не е от значение под каква форма точно го приемате за това дали то ще има своите позитивни ефекти или не. Както чистото прясно мляко, така и това без лактоза или с добавен витамин D имат своите позитивни ефекти. Същото важи за плодовите млека, шейковете и дори и за киселото мляко. Изключително дискутирани са ползите от обезмасленото мляко. Макар и навярно то да не вреди на организма, със сигурност процесът на обезмасляване отнема някои от полезните му свойства.

За да си гарантирате, че млякото, което консумирате, ви носи необходимите хранителни вещества, добре е да заложите на пресни и екологично чисти продукти. Не се колебайте да се възползвате и от услугите за доставка на мляко, които част от специализираните онлайн супермаркети предлагат.
Източник: lifehack.org