Всичко, което трябва да знаем за киселото мляко

Киселото мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. В широк мащаб то се произвежда в балканските страни, а също и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Млякото осигурява протеин и калций и може да подобри здравите чревни бактерии, пише medicalnewstoday.com.


Ползите за здравето варират от защита срещу остеопороза до облекчаване на раздразнителни заболявания на червата и подпомагане на храносмилането, но те зависят от вида на консумираното кисело мляко.

Добавената захар и обработката могат да направят някои продукти от кисело мляко нездравословни.

Киселото мляко започва своят път пръво като прясно мляко или сметана. Често първо се пастьоризира, след това ферментира с различни култури на живи бактерии и се инкубира при определена температура, за да се стимулира растежа на бактериите.

Ферментирането на лактозата е естествената захар в млякото. Това произвежда млечна киселина, която придава на киселото мляко отличителния вкус.

Хранене

Има много видове кисело мляко, които осигуряват различни нива на хранителна полза. Дали киселото мляко е здравословен избор зависи от човека, който го консумира, и вида на киселото мляко.

Киселите млека могат да бъдат с високо съдържание на протеини, калций, витамини и пробиотици, които могат да подобрят чревната микробиота.

Те могат да предложат защита за костите и зъбите и да помогнат за предотвратяване на храносмилателни проблеми.
Киселото мляко с ниско съдържание на мазнини може да бъде полезен източник на протеини при диета за отслабване.

Пробиотиците могат да засилят имунната система.
Някои твърдят, че те също могат да повлияят на функционирането на мозъка, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят някои от тези твърдения.

През 2014 г. изследователите установиха, че консумацията на кисело мляко може да помогне за защита срещу диабет тип 2. Изглежда, че други видове млечни продукти не оказват влияние върху вероятността от развитие на състоянието.

Други учени предполагат, че киселото мляко, съдържащо пробиотични бактерии, успешно предпазва децата и бременните жени от въздействието на излагането на тежки метали.

Също така е питателна възможност, когато хората се затрудняват да дъвчат храната си.
Немлечните кисели млека предлагат алтернатива за хора, които не консумират млечни или животински продукти или имат алергии или непоносимост.

Киселото мляко съдържа по-малко лактоза от млякото, тъй като лактозата се изразходва в процеса на ферментация.
Хранителната стойност се определя от съдържанието на хранителни вещества и от възможността тези съставки да се използват от организма. Киселото мляко има по-висока хранителна стойност от прясното мляко. Причина за това са настъпилите промени под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Съдържанието на млечната захар в киселото мляко се понижава с 20 – 30%. Останалото количество млечна захар служи като източник на енергия 4,1 kcal. Киселото мляко е богат източник на калций за задоволяване нуждите на човека. Калцият поддържа възбудимостта на сърдечния мускул. Има изключително голямо значение за правилното функциониране на нервната система. Стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция и ускорява съсирването на кръвта. Киселото мляко е незаменим източник на калций за хората, които страдат от лактозна непоносимост, както и за жените на средна възраст, които страдат често от деформация на костите поради недостиг на калций.

Видове

Има различни видове кисело мляко.

Нискомаслено или обезмаслено

Киселото мляко с ниско съдържание на мазнини или с намалено съдържание на мазнини се прави с 2% мляко. Обезмасленото кисело мляко се прави с нула процента или обезмаслено мляко.

Кефир

Кефирът е течно кисело мляко за пиене. Съдържа пробиотици и е лесно да се направи у дома, като добавите зърна кефир към млякото и го оставите да престои 12 до 24 часа.

Българско кисело мляко

За произхода на българското кисело мляко няма много писмени документи, но наличните такива, дават основание да се приеме, че то е продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различните части на земята. Лактобацилите в него подпомагат дейността на червата, увеличават количеството на усвоените хранителни вещества, запазват храносмилателната система здрава.

Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко има по-високо съдържание на протеини от другите кисели млека, но съдържа по-малко калций.
Гръцкото кисело мляко е гъсто и кремообразно. То може да издържи на топлина по-добре от обикновеното кисело мляко и често се използва при готвене и спадове в средиземноморски стил.
Прави се чрез допълнително цедене на редовно кисело мляко, за да се отстрани течната суроватка.
Резултатът е по-високо съдържание на протеин, поради по-дебелата му концентрация, но допълнителното прецеждане води до по-ниско съдържание на калций. Гръцкото кисело мляко се предлага в пълномаслено, намалено или нискомаслено и обезмаслено или нулево процентно съдържание.

Скир

Подобно на гръцкото кисело мляко, Скир е кисело мляко в исландски стил, което е плътно, кремообразно и с високо съдържание на протеини. В сравнение с обикновеното кисело мляко, Скир изисква 4 пъти повече количество мляко, за да се произвежда и съдържа 2 до 3 пъти повече протеин.

Замразено кисело млякo

Замразените кисели млека често се разглеждат като здравословна алтернатива на сладоледа.
Много замразени кисели млека обаче съдържат същото количество захар или повече като обикновения сладолед.
Също така, според Националната асоциация за кисело мляко в САЩ, не всички така наречени замразени кисели млека съдържат живи и активни култури. Някои използват термично обработени кисели млека, които убиват живите и активни култури.

Немлечно кисело мляко

Алтернативите на млечното кисело мляко включват соево кисело мляко и кисело мляко с кокосово мляко.

Ползи

Киселото мляко може да предложи редица важни хранителни вещества.

Пробиотици

Някои кисели млека имат добавени пробиотици.
Пробиотиците са вид здравословни бактерии, които са от полза за червата. Те спомагат за регулирането на храносмилателната система и намаляват газовете, диарията , запека и подуването на корема.
Някои изследвания предполагат, че пробиотиците могат да засилят имунната система, да помогнат за управление на теглото и да намалят риска от рак .
Консумирането на кисело мляко и други пробиотични храни може да засили усвояването на витамини и минерали.
Двете най-често срещани бактерии, използвани за ферментация на мляко в кисело мляко, са Lactobacillus bulgaricus (L. bulgaricus) и Streptococcus thermophiles (S. thermophiles), но много кисели млека съдържат допълнителни бактериални щамове.
За да помогне на потребителите да идентифицират киселите млека с живи и активни култури, Националната асоциация за кисело мляко в САЩ например е въвела печата Life & Active Cultures (LAC), намиращ се на продуктовия контейнер.
В повечето случаи, колкото по-свеж е продуктът, толкова повече живи бактерии ще съдържа.
Неотдавнашно проучване от университета в Торонто посочва, че различните пробиотици ще имат различни ефекти и някои кисели млека, съдържащи пробиотици, може да са по-здравословни от други.

Калций

Млечните продукти са един от най-добрите хранителни източници на калций по отношение на бионаличността.
Калцият е от съществено значение за развитието и поддържането на здрави кости и зъби. Също така е важно за съсирването на кръвта, заздравяването на рани и поддържането на нормално кръвно налягане .
Богатите на калций храни са най-добри, когато са съчетани с източник на витамин D , тъй като витамин D помага на тънките черва да усвоят калция.

Повечето кисели млека също съдържат различни количества витамини В6 и В12, рибофлавин, калий и магнезий.

Диета

Ето няколко съвета за включване на повече кисело мляко в здравословна, хранителна диета.
Започнете с обикновено, неподсладено кисело мляко и го подсладете сами с плодове, неподсладено ябълково пюре или малко количество чист кленов сироп или мед.
Избягвайте предварително приготвените десерти с плодове и кисело мляко, тъй като те често съдържат ненужни добавени захари.
Когато печете, използвайте кисело мляко вместо масло или олио.
Използвайте обикновено кисело мляко вместо заквасена сметана, за да запечете картофи или такос.
Здравословното кисело мляко трябва да съдържа повече грама протеин на порция от захарта.

Рецепти, съдържащи кисело мляко

Ето няколко здравословни рецепти, които съдържат кисело мляко:

Смути с моркови
Смути за захранване с тиквен пай
Кифлички с черен шоколад с червена боровинка
Барчета с червена боровинка и клен
Обхватът на опциите за кисело мляко може да обърка. Повечето от наличните продукти не са проучени и учените все още не знаят кои точно пробиотици какво правят в човешкото тяло. Най-добрият вариант е да изберете кисело мляко с ниско съдържание на захар и добавки.
Ако избирате кисело мляко по здравословни причини, експертите предлагат да се изберат тези, които са били научно изследвани.
Учените призовават за по-строги изследвания и политики по отношение на здравословността и продажбата на кисело мляко, за да помогнат на населението да максимизира ползата, която могат да извлекат от тази потенциално много важна храна.

Доказано е, че консумацията на кисело мляко в комбинация с други здравословни храни като плодове и зеленчуци повишава имунния отговор в храносмилателната система, като по този начин намалява риска от стомашно-чревни заболявания като рак на дебелото черво, диария, възпалителни заболявания на червата и други бактериални инфекции, чийто растеж може да се инхибира от яденето на кисело мляко, пише yoyic.id.
Киселото мляко също може да бъде част от вашата здравословна диета. Но подобно на други храни, киселото мляко също трябва да се консумира умерено. За добро здраве е необходима балансирана диета с разнообразни здравословни храни.
Ако имате възможност да консумирате повече кисело мляко в своята дието, толкова по-полезно ще бъде за вас и за тялото ни. Редовното пиене на кисуло мляко може да намали мазнините в кръвта, което ще ви предпази от радица сърдечно съдови заболявания.
SuperMag