Още 10 подправки и тяхната употреба


Винаги са важни малките неща, дори в готвенето. А в случая става дума за подправките – невидимите тайни на вкусните ястия.

1. Босилек
(Индия, Южна Азия, Африка)

Използва се за: говеждо, картофено пюре, зрял и зелен фасул, зеленчуци, сосове, роба, домати, свински пържоли, пица, салати, туршии.

2. Ванилия
(Източно Мексико)

Използва се за: сладкиши, захарни изделия.
Слага се в тестото преди топлинна обработка.

3. Девесил (Селим)
(Южна Европа)

Използва се за: пилешки супи, салата, месо, фасул, рибена чорба.

4. Джинджифил
(Източна Азия, Югоизточна Азия)

Използва се за: компоти, консервиране на плодове, консервиране на краставички, сладкиши, ликьори, плодови салата.

5. Естрагон (Тарос)
(Европа, Русия, Африка, Северна Америка)

Използва се за: риба, яйца, зеленчукови ястия, ястия със сирене, макаронени изделия, салати.

6. Индийско орехче
(Югоизточна Азия, Австралия, Нова Зеландия)

Използва се за: яйчени и млечни кремове, гъби и зеленчуци, спанак, пастет, месо, супи, сметанови торти.

7. Карамфил
(Европа, Азия)

Използва се за: маринати за месо и риба, консервиране на зеленчуци и гъби, ликьори, сладкиши и компоти, сладки.

8. Куркума
(Югоизточна Азия, Китай, Индонезия, Япония, Шри Ланка)

Използва се за: ориз, ориз и зеленчуци, сладко-кисели сосове, маринати.

9. Риган
(Европа, Азия, Северна Америка)

Използва се за: тестени изделия, птици, сосове за паста, пица, риба, супи, печени меса, червени сосове.

10. Хрян
(Югоизточна Европа, Западна Азия)

Използва се за: супи с месо, сосове за риба, кебап, телешко варено, консервиране на зеленчуци.




SuperMag
Снимка: Flickr




Прочетете още:

10 подправки и тяхната употреба