Най-популярните италиански сирена


Любителите на сирена познават най-популярните представители от красивата Италия...

1. Моцарела

Едно от най-известните италиански сирена в целия свят. Моцарела е свежо сирене и според оригиналната й рецепта се прави от биволско мляко. Това сирене е сред тайните на италианската пица и лазаня.

2. Горгонзола

Горгонзолата е вид синьо сирене и се произвежда в Ломбардия. Тя бива два вида – планинска, която има силен, остър вкус и горгонзола долче – по-мека, която приятно се комбинира с плодове.

3. Маскарпоне

Кремообразно сирене с богат вкус. Често маскарпоне се използва в десертите, включително в известното тирамису.

4. Пармезан

Пармезанът е твърдо сирене, което зрее в продължения на месеци (до 2 години), за да придобие плътния си наситен вкус.

5. Пекорино

Пекорино се произвежда от овче мляко и бива два вида – Романо и Тоскано. Много е подходящо в комбинация с плодове и често се сервира с десерт.




SuperMag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Най-популярните швейцарски сирена

Най-популярните френски сирена