И все пак полезно. Не вярвате ли?


Ползите от червеното месо

Според американски учени, големият недостигът на месо в храната на жените оказва влияние върху външния им вид. Нито птиците или морските дарове могат да заменят най-големият източник на животински протеини, какъвто е месото. Става дума за не тлъсто месо, участващо в поддържането на правилен баланс на холестерола в кръвта. Месото укрепва сърдечно-съдовата система. Спорът дали месото е толкова необходимо вирее от много години. Всичко опира до качеството и здравословното му приготвяне. При някои диети за здраво сърце се приема червено место.
Червеното месо съдържа големите количества желязо. То е нужно за подрастващите и жените, които са в детеродна възраст. Именно чрез месото, желязото се усвоява в човешкия организъм най-лесно и ефективно. Безценен източник е на витамин B12, участващ в строежа на ДНК. Благоприятно поддържа нервните и кръвни клетки в добро здравословно състояние. Червеното месо е източник на цинк, подпомагащ на имунната ни система. За най-важна функция на месото се смята това, че снабдява организма с белтъчини, помагащи за изграждането на здрави мускули и кости. Не бива да се изключва от менюто храна като месо. На много места се предлага и доставка на месо и всички други нужни продукти, за една здравословно приготвена храна. Единственото оправдание да не поемаме червено месо, е ако имаме непоносимост към него.

Защо месото е червено?
Цветът се определя от количеството миоглобин, който се съдържа в него. Представлява белтък, снабдяващ мускулите с нужното количество кислород. Червено месо е свинското, агнешкото, говеждото и козето.

Каква е нормалната доза месо за прием?
Специалистите препоръчват да се приемат малки порции. Необходимо е да се подбира правилно вида месо и да се внимава с количествата. Нужната доза е не повече от 500гр. седмично. Специалисти съветват да се избягват кремвиршите и карантината.
Съществува постно месо. Месо като филе от говеждо, плешка или горната част на бута, при свинското месо котлетите и филето се смятат за такива. Всяка една високотемпературна обработка подпомага за получаването на канцерогенно съединениe. Тези съединения се наричат хетероциклични амини и полиароматни въглероди. Пърженото е най-вредно, а най-здравословно - вареното. При подбора на своите хранителни стоки, от полза би било ако имате списък с нужните продукти. Възможно е да се намалят тези канцерогенни съединения. Купувайте месо без мазнини, а при печене на скара използвайте жар. Важно е да не препичате месото. Температурата трябва да е 63 – 71 градуса. Преди печене е добре да мариновате месото. Маринатите намаляват хетероцикличните амини и се старайте често да го обръщате без да го натискате. Премахнете всички мазни части и преди ядене изрежете загорелите места. Това са няколко полезни съвета и хитринки, с които полезните вещества на месото да се запазят и да не се образуват не здравословни. Вие как приготвяте месото?