Най-популярните френски сирена



1. Синьо сирене (Fromages à Pâte Persillées)

Най-често синьото сирене се прави от краве мляко, с изключение на сиренето Рокфор, което е овче сирене.
Сините сирене имат дълъг период на узряване и притежават силен аромат и вкус.

2. Козе сирене (Fromages de Chèvre)

Французите произвеждат толкова много разновидности на козето сирене, че то има своя категория. Съществуват около 100 вида френски сирена, направени от козе мляко.
Понякога козето мляко се смесва с краве и се получават т. нар. mi-chevre сирена.
А Pur chèvre са сирената, които съдържат само козе мляко.

3. Свежи сирена (Fromages Frais)

Свежите сирена се правят от краве, козе или овче мляко и периодът им на узряване е много кратък.
Няма да видите свежо сирене върху плато от сирена, сервирано във Франция. То се яде самостоятелно и често се използва в готвенето.

4. Меки сирена с естествена кора (Les Fromages à Pâte Molle et à Croûte Fleurie)

Този вид сирена се правят предимно от краве мляко и ще ги разпознаете по бялата кора (напр. Бри). Периодът им на зреене е около месец.
Сервират се на плата, обикновено след основното.

5. Твърди сирена (Fromages à Pâte Pressée)

Тези сирена се правят, като в периода зреене се притискат, за да бъде отстранена влагата. Периодът им на узряване е няколко месеца.
Междувременно, периодично се измиват и почистват със специални четки, като се обръщат, за да придобият подходяща форма.




SuperMag
Снимка: Flickr