Млякото, алтернативите му и употребата му с плодовете

Какви са ползите от консумирането на мляко с плодове?


Преди да поговорим за употребата на мляко и различните видове плодове, нека първо си припомним някои любопитни неща около млякото.
Например то е една от най-широко използваните съставки и често се нарича „пълноценна“ храна. И ако кравето мляко продължава да бъде най-популярно, други млека, включително растителни алтернативи на млякото, стават все по-редовно използвани за готвене, напитки и дори сирена.
Повечето от млякото, което купуваме, е пастьоризирано, което означава, че е загрято до температура, която премахва потенциално опасните бактерии. Непастьоризираното или „суровото“ мляко обаче става все по-популярно, тъй като общото предпочитание към необработени продукти продължава да расте.
На бебета, малки деца, бременни жени и възрастни хора се препоръчва да избягват да ядат или пият непастьоризирани млечни продукти.

Как да съхраняваме млякото?

Проверете етикета, когато купувате прясно мляко и съхранявайте в хладилника до четири дни. Ако не е в хладилник, прясното мляко ще се вкисне много бързо.

Различни видове мляко:

Пълномаслено мляко

Пълномасленото мляко е естествено богато на набор от хранителни вещества, необходими за растежа, развитието и поддържането на човешкото тяло, и няма изкуствени консерванти или оцветители.

Полуобезмаслено и обезмаслено мляко

Мляко, от което е отстранена частта или цялата мазнина. Полуобезмасленото мляко има съдържание на мазнини от 1,5 до 1,8%, докато обезмасленото мляко има максимално съдържание на мазнини от 0,1%. Обезмасленото мляко е с ниско съдържание на калории и мазнини, но в хранително отношение е почти същото.

Мътеница

Мътеницата е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България. Получава се при процеса на домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко, започнало леко да се пресича. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна, мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.

Соево мляко

Мляко, често използвано от вегани и тези с алергии към млечни продукти. Има по-плътна консистенция от кравето мляко и подчертано орехов вкус. То е направенo от смлени соеви зърна и може да се използва за приготвяне на кисело мляко, сирене и сметана. Използвайте го както краве мляко.

Овесено мляко

Направено чрез накисване на овес във вода за една нощ, след което смесване до гладкост и прецеждане. Процесът създава много кремообразно мляко, което се разпенва добре, което го прави чудесно заместващо мляко за използване в занаятчийски кафета, на зърнени храни или в смутита и млечни шейкове. Научете как да си приготвите собствено мляко от овес.

Бадемово мляко

Бадемовото мляко или такова от други ядки се получава чрез накисване на цели ядки във вода, след което се блендират и прецеждат. Може да си купите тези подсладени или неподсладени млека, които осигуряват добавен калций. Можете да си направите бадемово мляко и у дома.

Кондензирано мляко

Кондензираното мляко е хомогенизирано мляко с намалено водно съдържание, което означава, че е почти двойно по-високо от концентрацията на обикновеното мляко. Страхотно е за приготвяне на десерти и пудинги. Кондензираното мляко има и добавена захар за подслаждане и уплътняване. Използвайте го за приготвяне на сладкиши и пудинги.

Киселото мляко

Киселото мляко се произвежда чрез добавяне на редица видове безвредни бактерии към млякото, което го кара да ферментира. Това го сгъстява и му придава характерно остър вкус. Кравето мляко е най-често използваният вид, но козе, овче, овче или биволско мляко също са подходящи, пише bbcgoodfood.com.

Как да приготвим кисело мляко?

Киселите млека от всякакъв вид са готови за употреба направо от кофичката. Ако планирате да готвите с кисело мляко, загрейте го до стайна температура, преди да го добавите към съда, така че температурният шок да не е прекалено голям (в противен случай може да се извие и отдели), и го добавяйте към ястието бавно. Киселите млека с по-високо съдържание на мазнини са най-добрите за готвене, тъй като са по-стабилни.
Ако искате да готвите с нискомаслено кисело мляко, можете да увеличите стабилността му, като направите паста от ½ ч. л. Царевично брашно и 1 ч. л. Вода; разбъркайте го в киселото мляко, преди да добавите киселото мляко в ястието.

Как да готвим кисело мляко?

Използвайте в сладки и солени ястия, дресинги и маринати, печене или с плодове. Сервирайте гръцко или цедено кисело мляко с мед и люспести, препечени бадеми.

Как да съхраняваме кисело мляко?

Съхранявайте всички кисели млека в херметически затворен контейнер (за предпочитане този, в който сте го купили) в хладилника, до четири дни или в съответствие с датата на годност. След като тази дата изтече, киселото мляко ще започне да има все по-кисел вкус. Дълготрайното кисело мляко може да се съхранява по-дълго от живото кисело мляко - отново проверете датата „най-добро преди“.

Как да изберем кисело мляко?

Има редица различни видове, от които можете да избирате. Някои кисели млека ще попаднат в повече от една категория - пълномаслено био кисело мляко, например.

Гръцкото/цедено кисело мляко може да бъде направено от краве или овче мляко. То има доста висок процент от суроватката си, което създава дебел, мек и много кремообразен вид. Въпреки че има по-високо съдържание на мазнини в сравнение с други кисели млека (около 10,2%), все още е с по-ниско съдържание на мазнини от сметаната, например.

Пълномасленото кисело мляко се прави с пълномаслено мляко, докато нискомасленото кисело мляко се прави с обезмаслено мляко и има ниво на мазнини под 2%.

Дълготрайното кисело мляко е пастьоризирано след ферментация, за да се увеличи срока на годност - процес, който унищожава всички негови приятелски бактерии.

Повечето кисели млека се предлагат или обикновени („натурални“), или с допълнителни ароматизанти. Те могат да варират от пресни плодове до захар, изкуствени ароматизанти или добавки като нишесте, което действа като сгъстител. Някои кисели млека са сгъстени с желатин, което ги прави неподходящи за вегетарианци - винаги четете етикета.

Млечно-плодова диета

Млякото и плодовете често са с по-ниско съдържание на калории, отколкото зърнени продукти, продукти с високо съдържание на протеини и преработени храни, но ограничаването на диетата ви само до един или два вида храна не е здравословен начин за отслабване, пише livestrong.com. Въпреки че млякото и плодовете имат феноменални хранителни ползи като част от по-балансиран хранителен план, те не могат да осигурят всички основни витамини, минерали и хранителни вещества, необходими на тялото ви, за да функционира то добре.

Мляко с банани

Бананите и млякото са често срещана комбинация, често присъстваща в смутита и шейкове. И бананите, и млякото са богати на няколко важни хранителни вещества. Например, млякото е чудесен източник на протеини, калий, витамини от група В и фосфор. Също така е богат на калций, основен минерал, който играе ключова роля за здравето на костите, мускулните контракции, нервната функция и др.

Междувременно бананите са заредени с фибри, манган, калий и витамин В6. Подобно на други плодове, бананите са с високо съдържание на витамин С, водоразтворим витамин, който удвоява като антиоксидант за защита срещу увреждане на клетките. Употребата на банани и мляко може да помогне за приемането на повече хранителни вещества и увеличва приема на повече полезни витамини и минерали.

Мляко с ягоди

Ягодите са богати на фибри и витамин С, комбинация, която намалява оксидативния стрес в организма, и може да понижи риска от сърдечни заболявания. Освен това, с ягодите си набавяме и калий, който спомага за контрола върху високото кръвно налягане. А диета, богата на калий и бедна на натрий, може да намали риска от високо кръвно налягане и инфаркт. Ягодите бързо насищат, подобряват чревната функция, и в повечето случаи съвсем бързо се разлагат. Те добре се съчетават помежду си, а също така и с мляко и млечни продукти.

Мляко с ябълки

Ябълките съдържат значителна доза влакнини, които имат сума ти ползи за вашето здраве. Един плод осигурява около 4- 5 грама фибри, ако хапвате кората, а без нея можете да си осигурите 2- 3 грама. Фибрите спомагат за редукция на лошия холестерол, регулират стомаха и червата, прочистват от отрови. Достатъчно е да хапвате поне по 1 плод ежедневно. Антиоксидантните съставки неутрализират потенциално опасните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да ви докарат куп болести. Особено полезна комбинация е да хапвате кисело мляко с парченца ябълка, тъй като тази закуска съдържа влакнини и пробиотични съставки.
SuperMag