10 храни и техните тайни

Дали сме това, което ядем, не знам, но със сигурност храната ни играе голяма роля за начина, по който изглеждаме и по който се чувстваме. Ето 10 полезни храни и някои любопитни факти за тях:
1. Ябълки
Една ябълка дневно може да ви помогне да отслабнете. Ябълките са богати на пектин, който представлява разтворими фибри. Пектинът понижава освобождаването на захар и това създава чувство за ситост.


2. Царевица
Царевицата е богата на биотин. Той стимулира производството на кератин – основен компонент на космите на косата, както и това, което я прави здрава и блестяща.


3. Диня
Динята е мощен генератор на енергия и това се дължи на голямото количество на витамин В6, който е естествен енергизатор.


4. Сини сливи
Сините сливи подпомагат в превенцията срещу появата на разширени вени. Това се дължи на веществото тромбин, който помага за съсирването на кръвта.


5. Броколи
Броколито помага в борбата с рака на гърдата. Този зеленчук съдържа химичното вещество Индол-3-карбинол, което унищожава предраковите клетки.


6. Канела
Канелата регулира нивото на кръвната захар и го поддържа стабилно.


7. Авокадо
Отвъд факта, че авокадото е изключително богато на “добри” мазнини, това малко чудо има още една полезна съставка – Омега-9, която помага в борбата с ненаситния апетит.


8. Див лук
Дивият лук понижава кръвното налягане. Полисулфидите в състава му имат способността да отпускат артериите, което предотвратява затрудненията в кръвообращението.


9. Телешко месо
Телешкото (говеждо) може да прогони мигрената, благодарение на веществото ниацин, което се бори с тази болка.


10. Риган
Подправката риган се бори с бактериалните инфекции. Тя съдържа естрагол – естествена съставка, която отблъсква бактериите.

SuperMag.bg
Снимка: FreeImages