10 причини да включите мляко в менюто си

Млякото и млечните продукти са сред най-ценните и предпочитани хранителни продукти. Те съдържат много хранителни вещества, които са от съществено значение за функционирането на организма, а именно пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини и неорганични соли.

Здравните ползи от прясното мляко включват повишена костна издържливост, по-гладка кожа, по-силна имунна система, превенция на заболявания като хипертония, кариес, дехидратация, респираторни проблеми, затлъстяване, остеопороза и дори някои форми на рак. Полезните здравни хранителни вещества, получени от мляко, са от съществено значение за човешкото тяло и помагат за предотвратяване на редица хронични заболявания.

Млякото, съвсем просто, е течност, която бозайниците могат да създават в млечните жлези, за да хранят малките си, които са неприспособени все още да приемат други хранителни вещества. То съдържа всичко.Хранителна стойност на млякото

Хранителната стойност на млякото е толкова добре известна, че хората по целия свят го включват, като основна част от диетата си. Добавянето на мляко в ежедневието Ви може да помогне за постигането на една добре балансирана диета. То е идеален източник на хранителни вещества като витамин А, В12, D, калций, въглехидрати, фосфор, селен, магнезий, протеин, цинк и рибофлавин. Изследователският център Teagasc за млечни продукти в Moorepark, Fermoy, съобщава за скорошно проучване за използването на мляко за неутрализиране на съдържанието на холестерол в организма. По-голямата част от калоричното съдържание в него произлиза от естествени захари, които се намират в него. Те са от съществено значение за цялостното функциониране и здраве на организма и намаляват шансовете за редица недостатъци и подобряват здравето по най-различни начини! Нека да обърнем повече внимание на важното въздействие на млякото и млечните продукти върху здравето ни!

Ето 10 ползи от млякото, за които може би не сте и предполагали и защо трябва да го включим в менюто си:1. Удивителен тен

Клеопатра е знаела какво прави, като се е къпела в мляко. Прясното мляко помага да запазите кожата си гладка, мека и блестяща. Това е благодарение на многото витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на кожата. Това не означава, че трябва да пълните вана с мляко всеки ден, но пиенето на поне две чаши на ден ще ви осигури тази полза.
2. Здрави зъби

И децата знаят, че млякото се пие за здрави зъбки. Млякото е най-добрият източник на калций, а точно това се нуждаят зъбите Ви. В допълнение, млякото помага за предотвратяване на кухини и разпад на зъбите. Калцият може да се абсорбира само от тялото Ви, докато витамин D е наоколо, затова се уверете, че млякото, което пиете, е обогатено и с витамин D.


3. Здрави кости

Вярно е, че децата трябва да пият мляко, за да увеличат здравето на костите и да подобрят правилния растеж. Също така е вярно, че възрастните могат да се възползват от млякото за пиене, за да поддържат здрави костите си, което ще намали риска от развитие на остеопороза. Отново, това предимство идва от калций, който се съдържа в млякото, а тялото Ви се нуждае от витамин D, за да абсорбира калций.


4. Мускулен растеж


Млякото също е чудесно за подобряване на мускулния растеж. Това се дължи на протеина, който се съдържа в състава му. Много спортисти пият мляко след тренировка, тъй като осигуряват на организма основни хранителни вещества, необходими за възстановяване. В допълнение, млякото помага да се предотврати възпалението на мускулите и да се допълнят течностите, които са били загубени по време на физическата активност.5. Отслабване


Проучванията доказват, че жените, които пият мляко ежедневно, са по-склонни да отслабват, отколкото жените, които не пият мляко изобщо. Ако търсите здравословна закуска или се чудите с какво да запълните паузата между храненията, пийте чаша мляко. Препоръчва се изпиването на чаша прясно мляко и по време на приемането на плодове.
6. Намалява стреса

Благодарение на многото витамини и минерали, които се съдържат в млякото, то може и да облекчава стреса. След дълъг, труден ден в офиса, седнете и изпийте топла чаша мляко. Това помага за облекчаване на мускулното напрежение и успокоява нервите.
7. Облекчава неприятните ПМС симптоми

Много жени страдат от тежките симптоми на предменструалния синдром. Доказано е, че прясното мляко помага на тялото да се отпусне, като намалява отрицателните ефекти, които жените изпитват по време на менструалния си цикъл.
8. Повишава енергията

Млякото е полезно за толкова много неща, но знаехте ли, че също помага за повишаване на енергията? Ако се чудите как да се справите с тежкия и натоварен ден, дайте си пет минутна почивка в чаша студено прясно мляко. Ще се почувствате освежени за нула време.


9. Елиминира киселините


Има много храни, които предизвикат неприятни стомашни киселини. Един от най-простите начини за облекчаване на тази болка е пиенето на чаша мляко. Усещането за охлаждане и гъстата консистенция на млякото помагат да се покрият хранопровода и обвивката на стомаха, за да се предотвратят киселините в стомаха.10. Борба с болестите

През последните няколко десетилетия изследователите са открили, че млякото помага за предотвратяването на много различни заболявания. Това включва способността му да помага да се намали високото кръвно налягане и да се намали риска от инсулти. В допълнение, млякото има способността да намали производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряване на зрението. Някои изследователи смятат, че млякото също може да намали риска от развитие на някои форми на рак. Можете да изберете обезмаслено мляко, нискомаслено мляко, 2% или пълномаслено мляко. Всеки вид ще Ви осигури същите предимства само с различни нива на мазнини и калории. Така, че не се чудете, когато имате нужда от нещо свежо, вкусно и полезно.Що се отнася до киселото мляко, едва ли има българин, който да не знае за полезните му свойства и да не го консумира често. То се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. В широк мащаб то се произвежда в балканските страни, а също и в други страни по света поради добрите му вкусови, диетични и лечебни качества. Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията на кисело мляко-Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите. Всяка една от двете бактерии има своята роля в процеса на ферментацията. Процесът на ферментация приключва по естествен път, чрез охлаждане. При няколкодневен престой на топло (извън хладилник) ферментацията продължава, млякото вкисва, вкусът става неприятно кисел.

Що се отнася до киселото мляко на Данон Активия, то е сред най-предпочитаните млека защото е направено от висококачествено краве мляко и съдържа жива закваска. Няма нищо невъзможно за това млечно чудо! От лъскава кожа, до това, че помага при отслабване, киселото мляко е невероятно полезно. Ето десетте най-добри причини да включите Данон Активия във вашата ежедневна диета:


1. Забавя стареенето

Микроорганизмите, които се съдържат в киселото мляко взаимодействат по специфичен начин с чревната флора, като неутрализират вредните бактерии, които са отговорни за стареенето на организма. Това откритие е било направено още през 1908 година от руския учен – носител на Нобелова награда, Иля Мечников. Той сравнил данните за продължителността на живота в 36 страни и открил, че българите живеят най-дълго. Ученият свързал този факт с редовната консумация на кисело мляко. Теорията на руския академик, която и до днес се ползва с широка подкрепа сред учените е, че стареенето се дължи на натрупването на отровни вещества в организма от действието на гнилостни бактерии в дебелите черва. С годините те предизвикват бавно отравяне и разстройство на нервната система, а киселото мляко успешно се бори с тях, като по този начин забавя процеса на стареене.

2. Предотвратява високото кръвно налягане

Консумацията на твърде много сол е една от основните причини за високо кръвно налягане. Калият, присъстващ в състава на киселото мляко помага да се абсорбира и „измие” натрия от тялото. Според проучване, представено на научните сесии на Американската асоциация по сърдечни заболявания през 2012 г., хората, които ядат нискомаслено кисело мляко ежедневно, са с 31% по-малко вероятно да развият високо кръвно налягане в сравнение с другите. Всекидневната консумация на кисело мляко е силно препоръчителна.

3. Подпомага храносмилането

Ако сте от типа хора, които винаги са имали проблеми с храносмилането и искате да се отървете от токсините в тялото си, то ежедневния прием дори и на една чаша кисело мляко ще Ви помогне за това. Самото кисело мляко е лесно смилаема храна. В допълнение полезните бактерии и пробиотиците, които се съдържат в него спомагат за по-лесно смилане и на другата храна. Също така, киселото мляко е силно препоръчително за тези, които страдат от различни стомашно-чревни състояния като запек, диария и болки в стомаха. Една чаша кисело мляко с овесени ядки за закуска е най-доброто решение при проблеми със стомаха и червата.

4. Укрепва имунната система

Според няколко проучвания, хората, които ядат две чаши кисело мляко дневно с живи култури в продължение на три месеца, имат по-високи нива на имунитет, в сравнение с тези, които не ядат кисело мляко. Живите млечни бактерии в киселото мляко укрепват червата, помагат на тялото да абсорбира хранителните вещества правилно и да направи храносмилателната система здрава. Всички тези фактори от своя страна засилват имунната система. Киселото мляко помага за сваляне на висока температура. То намалява и алергичните реакции и случаите на свръхчувствителност към млякото и повлиява благоприятно алергичните заболявания. За да стимулирате имунната си система, яжте кисело мляко всеки ден.


5. Помага за отслабване

Киселото мляко може да ви помогне да отслабнете с по-висока скорост. Полезните бактерии и пробиотиците спомагат за подобряването на метаболизма и храносмилането и Ви оставят да се чувствате сити за по-дълго време. Освен това, високото количество калций в киселото мляко сигнализира на мастните Ви клетки да изпомпват по-малко кортизол, което улеснява отслабването. Също така, аминокиселините в киселото мляко спомагат за по-лесното изгаряне на мазнините.

6. Намалява холестерола

Киселото мляко може да бъде много ефективно за понижаване нивото на холестерола. Полезните бактерии, които се съдържат в киселото мляко намаляват синтеза на холестерол в черния дроб. Освен това пробиотиците също се свързват с жлъчните киселини, което на свой ред помага за понижаване на холестерола. Това може да бъде особено полезно за намаляване на вероятността от сърдечно-съдово заболяване сред хората с диабет тип 2.

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Dairy Science, установява, че хората с диабет тип 2, които са яли по две чаши кисело мляко на ден, имат по-голям спад в нивата на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност в сравнение с тези, които са консумирали кисело мляко.

7. Киселото мляко намалява риска от появата на кариеси
Млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизми в устната кухина, които предизвикват ферментация. Освен това киселото мляко е много богато на калций, фосфор и белтъци, които са враг номер едно на кариесите.

8. Киселото мляко заменя скъпите кремове и терапии за лице

Няма нужда от скъпоструващи терапии, за да се подобри тена и вида на лицето. Киселото мляко съдържа млечна киселина, която е съставна част от някой химически пилинги. То внимателно ексфолира най-горните слоеве на епидермиса, което може да изчисти петна и обезцветявания и дори да намали фините бръчки.
Ето една много лесна маска, която можете да правите всеки ден и значително да подобрите тена на кожата на лицето: смесете една чаша кисело мляко с 2-3 капки бадемово масло или зехтин и една супена лъжица мед. Нанесете върху лицето, оставете за 20-30 минути, изплакнете с вода и оставете кожата да изсъхне.

9. Киселото мляко може да помогне за предотвратяване на остеопорозата

Заедно с калций, витамин D също е отлично хранително вещество в киселото мляко, което е от полза за тези, които страдат от остеопороза. Витамин D спомага за по-доброто абсорбиране на калций. Диета с достатъчен прием на калций, витамин D и фосфор е също толкова важна, колкото генетичните фактори и физическите упражнения.


10. Киселото мляко е изключително вкусно

Освен, че е много вкусно, киселото мляко е и неизменна част от националната ни кухня. Освен, че се консумира директно, с плодове, овесени ядки, мед, захар и т.н., киселото мляко е и добавка към различни ястия, салати, десерти и тестени изделия. Киселото мляко е особен повод за национална гордост, защото се смята, че нашите земи са негова родина още от времето на траките. България е дала на света млечнокиселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus, нейното откритие за науката и промишлената технология за производство на кисело мляко.
SuperMag
Вижте още:

Мляко за здраве

5 храни, полезни за зъбите

Топ 5 богати на калций храни

Любопитни факти за млякото