Какво представлява глутенът и защо нашумяха безглутеновите храни през последните години?

Какво е глутен?


В последните няколко години глутенът се превръща в често срещан показател при избора на тестени изделия и различните житни култури. Какво всъщност представлява глутенът? Това е съставка, която се съдържа в житните култури като жито, ечемик, ръж, спелта и други. Както и в изделията като макарони, зърнени закуски, кексове и други. Глутенът е растителен протеин и главен показател, който определя качеството на хляба. Тази съставка придава еластичността на тестото, когато брашното се смеси с вода и запазването на форма по време на втасване. Нормалното съдържание, което позволява направата на хляб, е от 21 до 30%.

Статистики

При намаляване качеството на голяма част от хранителните продукти с времето се появява високораспространена алергия с непоносимост на хората към храни, съдържащи глутен. Обикновено алергия към него се развива в бебешка или детска възраст, но в последно време доста често проблеми, предизвикани от него, се проявяват и в зрелостта, тъй като уврежда лигавицата на червата. Между 1% и 2% от хората по света проявяват реакция на непоносимост към глутена вследствие на наследственото възпаление на лигавицата на тънките черва. Такива хора не трябва да употребяват пшеница, ръж или ечемик с храната си под каквато и да е форма, поради невъзможността да усвояват и обработват тези вещества.

Какво причинява глутенът?

Непоносимостта на организма към глутен се отразява в цялостната кондиция и здравословно състояние, свързани с отслабване на имунната система поради невъзможността за усвояване на хранителните вещества. Като това може да се установи след изследване и консултация с медицинско лице при симптоми като подуване на корема, диария и други.

Как да се предпазим?

Като превантивна мярка и прочистване на организма се препоръчва ограничаването до минимум за определен период от време на храни със съдържание на глутен. Освен за хора с установена непоносимост, за които се препоръчват специализираните безглутенови храни. Що се отнася до алкохола, бирата трябва да се избягва, освен ако не е с етикет „без глутен”. Дори и да не получавате дискомфорт в стомаха, безглутеновият режим е здравословен и пълноценен и можете да си позволите да го спазвате периодично.
SuperMag